Britové radí Zelenskému: Soustřeďte se na obranu a útočte jen na Krym

Britský ministr obrany doporučil ukrajinskému vedení, aby se země nepouštěla do rozsáhlé ofenzívy. Ukrajinci se mají soustředit na obranu, dál ostřelovat Krym a ničit ruskou černomořskou flotilu.

Britové radí Zelenskému: Soustřeďte se na obranu a útočte jen na Krym
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj | foto Shutterstock.com

Připomíná to průběh zákopových bojů z první světové války. Ukrajina po loňské marné snaze o zásadní protiofenzivu, kdy se jí nepodařilo prolomit ruské obranné linie, má nyní naopak přijmout předchozí ruskou taktiku a důkladně se připravit na protiútok.

Alespoň takové doporučení dostal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vedení tamní armády během návštěvy britského ministra obrany Granta Shappse a náčelníka generálního štábu Antonyho Radakina. Během cesty do Kyjeva probírali možnosti ukrajinské taktiky pro následující měsíce. Setkali se také se svými ukrajinskými protějšky, ministrem obrany Rustemem Umerovem a velitelem ozbrojených sil Oleksandrem Syrským.

Podle informací britského deníku The Sunday Times se admirál Radakin obává, že se bude Syrský vyčerpávat pozemními boji na východě Ukrajiny. Bývalý šéf britského námořnictva naopak doporučuje pokračovat v tom, co jde Ukrajincům ve válce s Ruskem zatím nejlépe. Útočit raketami a drony na cíle na Krymském poloostrově. I díky tomu se už podařilo zničit třetinu ruské Černomořské flotily a fakticky ji vytlačit z domovského přístavu v Sevastopolu dále na východ.

Radakin se má také dlouhodobě podílet na koncepci budování nového ukrajinského námořnictva, jež se má soustředit na stavbu lehčích a obratnějších vojenských plavidel a dronů. Ty mají být schopny i nadále udržovat ruskou flotilu daleko od ukrajinských břehů a zajistit námořní cesty pro export ukrajinských zemědělských komodit.

Shapps i Radakin údajně Zelenského a jeho generály přesvědčovali o tom, že mají upustit od plánů na rozáhlou ofenzivu a zaměřit se na reálnější cíle. Zejména v době, kdy jim chybí vojáci i munice. Vyloučeno podle nich není ani strategické stažení sil na severu a východě země do výhodnějších pozic, pokud to bude potřeba. Sunday Times napsaly, že ukrajinský prezident zůstává stále optimisticky naladěn a věří ve vítězství Ukrajiny nad Ruskem. Londýnu měl také slíbit, že návrhy Britů zváží.

Britské ministerstvo obrany tvrdí, že právě úspěšné ukrajinské útoky na ruskou černomořskou flotilu, kterou po anexi Krymu před deseti lety považoval Putin za svou chloubu, nejvíce zasáhnou „ruskou mentalitu“. Kreml už nemůže tvrdit, že ovládá Černé moře. Jeho vliv pak v celém regionu slábne, na což není Rusko vůbec zvyklé.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu odvolal po kiksech námořnictva už druhého velitele černomořské flotily. Letos v polovině února skončil ve funkci admirál Viktor Sokolov, který měl podle dřívějšího mylného tvrzení Kyjeva zemřít loni v září po ukrajinském útoku na budovu velitelství flotily v Sevastopolu. Nahradil jej jeho zástupce, viceadmirál Sergej Pinčuk.

Už v srpnu 2022 byl odvolán admirál Igor Osipov, jenž byl nucen opustit funkci po potupném potopení vlajkové lodi černomořské flotily, raketového křižníku Moskva. Ukrajinské útoky na ruské válečné lodi donutily zbývající plavidla, aby se stáhla mimo Krymský poloostrov, například do menšího přístavu v Novorossijsku.