Rána pro ukrajinskou ekonomiku. Evropa omezí dovoz drůbeže, vajec a cukru

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Celý článek
0

Důchodová reforma musí být na sílu. Dobrovolnost nemá smysl, kdo si nechce spořit, ať ze systému vystoupí

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Celý článek
0

Praha nestaví a je drahá. Investory teď více lákají Brno a Ostrava

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Levnější pronájmy i zatím nevyužité lidské zdroje. Krajská města jsou stále zajímavější pro firmy, které hledají klidnější lokality nebo hodlají expandovat do regionů.

Celý článek
0

Britská schizofrenie. Jak zasáhnout Kreml, když je Londýn ruský

Spojené království patří mezi největší kritiky Kremlu a Vladimira Putina. Na druhou stranu se Londýnu přezdívá Londongrad, protože si tu řada oligarchů vybudovala druhý domov.

Britská schizofrenie. Jak zasáhnout Kreml, když je Londýn ruský
Londýnský fotbalový klub Chelsea FC vlastní ruský miliardář Roman Abramovič | foto Shutterstock.com

Britská vláda zastává, alespoň ve verbální rovině, ostrou protikremelskou rétoriku. Hrozí Moskvě tvrdými ekonomickými sankcemi v případě, že obsadí Ukrajinu. Po nočním napadení dvou separatistických republik ruskými jednotkami, které posvětil ruský prezident Vladimir Putin, Západ připravuje sankce, o kterých ale šéf Kremlu tvrdí, že by stějně přišly.

Hovoří se zejména o odstřižení ruských bank od mezinárodního finančního systému. I kvůli tomu od úterního rána akcie ruských firem odepisují okolo deseti procent a ruský rubl oslabuje vůči dolaru i euru. Také ropa na světových trzích zdražuje a atakuje sto dolarů za barel

Je ale otázkou, zda bude zmrazen majetek bohatých Rusů, který mají v západních zemích. Jen v Londýně investovala obrovské sumy peněz ruská oligarchie, jež je z velké části navázána na vládce Kremlu Vladimira Putina. Proto se také hlavnímu městu Spojeného království přezdívá Londongrad. 

Slova britské ministryně zahraničí Liz Trussové, že se v případě války na Ukrajině nebudou mít ruští oligarchové kam schovat, je třeba brát s velkou mírou obezřetnosti. Dosud přísnější britská politika vůči ruskému kapitálu zůstávala pouze na papíře, protože právě londýnské finanční centrum i trh s nemovitostmi jsou do velké míry už s ruským kapitálem propojeny

Zpráva výboru pro zahraniční vztahy britského parlamentu už v roce 2018 konstatovala, že „moskevské zlato“ hluboce proniklo do britské ekonomiky a je také zdrojem nebývalé korupce v zemi. Uvedla, že britská vláda musí přestat ignorovat praní peněz spojené s Kremlem ve Spojeném království, pokud hodlá vážně ekonomicky zasáhnout ruského prezidenta Putina.

„Musíme znovu řešit problém špinavých peněz ve Spojeném království,“ zopakoval v lednu konzervativní poslanec Thomas Tugendhat, jenž je předsedou výboru pro zahraniční vztahy. Chce toto téma opět prodiskutovat v Dolní sněmovně a ptát se premiéra Borise Johnsona, proč jeho vláda žádné konkrétní kroky nepodnikla. Uvádí se, že toryové obdrželi od roku 2019 od ruských dárců s vazbami na Putina okolo dvou milionů liber. Labouristé Johnsona už vyzvali, aby tyto peníze vrátil

Praní peněz přes nákup nemovitostí

Legislativa, jež měla zamezit praní špinavých peněz prostřednictvím nákupu nemovitostí na britských ostrovech, se podle kritiků vlády za poslední roky nezpřísnila. Protikorupční organizace Transparency International tvrdí, že přes britské nemovitosti bylo v poslední době vypráno okolo dvou miliard dolarů. 

Novinář Ben Judah, který se zaměřuje na ruské investice v Londýně, vysvětlil, že je poměrně snadné vyprat špinavé peníze v hlavním městě Británie, protože britské elity nad korupcí zavírají oči.

Jedním z nejznámějších případů jsou investice Romana Abramoviče, který už v roce 2003 své miliardy z ruského ropného průmyslu získané podporou Jelcina a posléze Putina investoval do fotbalového klubu FC Chelsea, a dostal se tak mezi britskou smetánku. Dalším příkladem jsou investice bývalého člena KGB Alexandra Lebeděva, jenž koupil v roce 2009 britský bulvární list Evening Standard a o rok později i The Independent.

Ruští oligarchové jsou důležitou součástí londýnské třídy superbohatých, kteří si najímají nejlepší britské právníky, PR konzultanty, posílají své děti do nejdražších škol a také se u britských soudů rozvádějí. Objevují se na dostizích v Ascotu i na charitativních večírcích, aby měli přístup k britským politickým i obchodním špičkám. 

Invaze na evropské politiky

Tugendhat připomíná, že západní politici často hovoří o ruské invazi na Ukrajinu, ale zavírají oči před neviditelnou invazí Kremlu na evropskou politickou elitu. Rusko získalo na svou stranu kromě bývalého německého kancléře Gerharda Schrödera, který sedí ve firmách Rosněfť nebo Nord Stream 2 AG, i řadu dalších politiků z EU.

Bývalý francouzský premiér François Fillon dostal místo v představenstvu Zarubežněfti, členkou vedení firmy Rosněfť je bývalá rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová. Bývalý rakouský kancléř Christian Kern je v dozorčí radě ruských drah RŽD. „Jejich postavení jen zdůrazňuje systémovou hrozbu pro Evropu,“ varoval Tugendhat. 

Také Bidenově administrativě blízký think-tank Center for American Progress naléhal na vytvoření společné americko-britské pracovní skupiny, jež by podnítila ráznější akci britské vlády proti „kleptokracii“. Snížení vlivu Kremlu přes oligarchy v Londýně bude ale těžkým úkolem, konstatuje organizace. 

Rovněž Moskva se obává ráznějších kroků britské vlády, pokud by k nim došlo, například zmrazení ruských aktiv ve Spojeném království. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov varoval, že by takové kroky proti jeho zemi ohrozily zájem investorů na ostrovech a poškodily i britský byznys. 

Britsko-americký finančník a investor Bill Browder odhadl, že Ruskem zajištěná aktiva držená v zahraničí dosahují 800 miliard dolarů a jsou jednou ze slabin Vladimira Putina. Tyto peníze by měly být terčem případných sankcí.