Turecká centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na 45 procent

Turecká centrální banka dnes podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o 2,5 procentního bodu na 45 procent. Pokračuje tak ve zpřísňování měnové politiky ve snaze dostat pod kontrolu inflaci.

Turecká centrální banka zvýšila základní úrokovou sazbu na 45 procent
ilustrační foto | Shutterstock.com

Turecko má nyní zdaleka nejvyšší inflaci v Evropě, která se blíží 65 procentům. Výrazně vyšší než v jiných evropských zemích má také úroky. Dnešní zvýšení základní sazby je osmé v řadě. Centrální banka ale naznačila, že jeden z nejdelších cyklů zpřísňování měnové politiky v historii už se blíží ke konci.

Míra inflace v Turecku se v prosinci meziročně zvýšila na 64,8 procenta z listopadových 62 procent. Turecká lira se tento měsíc dostala na další minimum vůči americkému dolaru a poprvé překonala hranici 30 lir za USD.

"Výbor soudí, že současná úroveň základní úrokové sazby bude zachována, dokud nedojde k výraznému poklesu základního trendu měsíční inflace a dokud se inflační očekávání nesblíží s předpokládaným rozmezím prognózy," uvedla dnes centrální banka.

Pozornost se nyní soustředí na to, co se bude dít dál. Velké zahraniční banky se rozcházejí v názorech na to, jak dlouho mohou sazby zůstat na úrovni, která je pro spotřebitele a mnohé podniky velmi zatěžující. Americké investiční banky Morgan Stanley a Goldman Sachs vidí začátek uvolňování měnové politiky ve druhé polovině roku, banka JPMorgan Chase & Co předpovídá mnohem delší pauzu ve změnách sazeb.

Tvůrci měnové politiky odhadují, že míra inflace v Turecku bude v příštích měsících kulminovat na 75 procentech. Na konci roku by podle nich mohla klesnout ke 36 procentům.