Evropská komise vs. Tinder: Seznamka slíbila, že za své služby stanoví transparentní služby

Seznamovací aplikace Tinder nabízela některé své služby jednotlivým zákazníkům za různé ceny. Tato praxe by teď měla kvůli tlaku Evropské komise skončit.

Evropská komise vs. Tinder: Seznamka slíbila, že za své služby stanoví transparentní služby
ilustrační foto | Shutterstock.com

Seznamovací aplikace Tinder se zavázala, že bude ceny za své služby určovat transparentněji. Společnost tak reaguje na tlak evropských spotřebitelů a Evropské komise (EK), kteří si všimli, že jednotlivým zákazníkům účtuje různé ceny a neinformuje je o tom. EK to označila za nekalé chování. O závazku nejpopulárnější seznamovací aplikace komise informovala na svém webu.

Aplikace si automaticky vytipovala uživatele, kteří neprojevili zájem o prémiové předplatné za standardní cenu. Těm pak nabízela individuální slevy na míru, ovšem bez toho, aby je o tom informovala. Tinder také až do dubna 2022 nabízel nižší ceny za prémiové služby v závislosti na věku uživatelů, aniž by je o tom uvědomil.

Stejně jako mnoho jiných seznamovacích aplikací nabízí Tinder různé typy členství. Uživatelé mají k dispozici tolik funkcí, za kolik zaplatí.

Prémioví uživatelé si například mohou dohadovat schůzky po celém světě nebo se jejich profily rychleji zobrazují ostatním. Průzkum švédské spotřebitelské asociace z roku 2022 odhalil, že Tinder si za tyto rozšířené možnosti účtuje u jednotlivých osob různé ceny.

"Personalizační techniky znemožňují porovnávání cen, čímž fakticky znemožňují spotřebitelům rozhodovat se o nákupu," uvedl komisař EU pro spravedlnost Didier Reynders. "Proto nyní spotřebitelské právo EU vyžaduje, aby obchodníci zveřejňovali, zda je jejich cena personalizována pomocí automatizovaných prostředků," dodal.

Spotřebitelské orgány EU budou kontrolovat, zda Tinder předpisy dodržuje. V opačném případě mohou firmě vyměřit pokutu.