Vypukne další očkovací šílenství? Moderna finišuje hned tři nové vakcíny

Konec pandemie covidu-19 se negativně projevil v příjmech velkých farmaceutických firem. Ty, které vyvinuly celosvětově podávaná očkování proti koronaviru, nyní hledají cesty, jak posílit svůj byznys. Moderna oznámila, že do poslední fáze studií přecházejí hned tři nové vakcíny.

Konec pandemie covidu-19 se negativně projevil v příjmech velkých farmaceutických firem. Ty, které vyvinuly celosvětově podávaná očkování proti koronaviru, nyní hledají cesty, jak posílit svůj byznys. Moderna oznámila, že do poslední fáze studií přecházejí hned tři nové vakcíny.

Celý článek
0

Rána pro ukrajinskou ekonomiku. Evropa omezí dovoz drůbeže, vajec a cukru

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Celý článek
0

Důchodová reforma musí být na sílu. Dobrovolnost nemá smysl, kdo si nechce spořit, ať ze systému vystoupí

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Proč si Češi na důchod spoří směšné částky? Jsme národ s averzí na riziko, říká hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník s tím, že není jiná cesta, než aby bylo spoření povinné.

Celý článek
0

Deset let Tinderu: vědci zkoumají, jak změnil naše seznamování

Seznamovací aplikace Tinder slaví deset let. Vědci mimo jiné zkoumají, jak moc se změnilo seznamování a jak sociální sítě ovlivňují naše vztahy

Deset let Tinderu: vědci zkoumají, jak změnil naše seznamování
Psychoterapeutka Markéta Šetinová založila Institut Moderní láska, kde „přezkoumává různé zažité normy a sleduje, jak se vztahy mění v kontextu dnešní doby“. | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Swipe left – nelíbí, swipe right – líbí. Jednoduché pravidlo moderního seznamování. Najít si protějšek na jeden večer, ale i vážný vztah nikdy nebylo jednodušší. „Tinder udělal ze seznamování hru a zábavu,“ říká psychoterapeutka a vědkyně Markéta Šetinová. „Aplikace založená na fotkách zásadně proměnila celé seznamování. Rozšířila rybníček možností. Přitáhla mladé lidi a díky jednoduchosti se stala velmi rychle populární po celém světě.“

Již před Tinderem existovaly online seznamky, ale ty byly spíše „poslední možností“ pro starší lidi, kterým to dosud nevyšlo offline. „V online seznamkách jste museli vyplňovat dlouhé a detailní profily. Tinder nabídl rychlost a jednoduchost – pár fotek, několik vět a mechanismus swipování, který má v sobě hravost a při úspěšném ‚matchi‘ – vzájemném odsouhlasení – vyplaví dopamin.“ Bonusem je i vyhledávání podle GPS lokace – víte, že váš protějšek je možná jen pár set metrů daleko; a dostupný.

Není to ale jen Tinder, existuje mnoho dalších aplikací – Badoo, Grindr pro LGBTQ, Bumble, kde první krok dělají ženy, aplikace Feeld, která je zaměřená na sexualitu a alternativní přístupy ke vztahům, nebo Thursday, jejímž cílem je co nejdříve domluvit skutečné rande.

Seznamování online nahrává i fakt, že se do virtuálního prostoru čím dál víc přesouvají i naše běžné sociální interakce. „Žijeme online. Mnoho především mladých lidí se seznamuje i na běžných sociálních sítích, jako jsou Instagram nebo Twitter. Výhodou je, že o daném člověku máte více informací, většinou máte podobné zájmy a možná i společné přátele. Zároveň ale nevíte, zda někoho má či hledá. Seznámení proto bývá postupné a trvá déle,“ říká psychoterapeut­ka. Toho využil například Facebook, který nabízí vlastní seznamku.

Moderní láska

Posun seznamování do online prostoru podpořila i covidová pandemie. Během lockdownů výrazně vzrostl počet nových uživatelů online seznamek i počet inter­akcí. „Lidé ale zároveň online seznamování nemají rádi, touží po tradičním seznámení v offlinu.

Seznamování přes aplikace bývá frustrující. Musíte se probrat záplavou nerelevantních, občas skutečně podivných protějšků, filtry moc neexistují. Pokud ale vydržíte, výsledky se dostaví,“ říká Šetinová, která dodává, že na vztah nemá vliv, zda se lidé seznámí online, či offline.

„Může se zdát, že láska je jen jedna, že ta zkušenost je stále stejná, ale v kaž­dé generaci lásku prožíváme jinak – máme nové podoby a přístupy k lásce a ke vztahům,“ vysvětluje psychoterapeutka, která založila Institut Moderní láska. „Snažíme se přezkoumávat různé zažité normy, sledovat, jak se vztahy mění v kontextu dnešní doby.“

Jak se zkoumá láska? „Těžko! Jsou oblasti, které se dají zkoumat jednoduše – počet manželství či rozvodů. Na to máme jasná data, ale pokud jdeme na úroveň pocitů nebo toho, co se děje ve vztazích ‚doma‘, za zavřenými dveřmi, je to obtížnější,“ líčí socioložka a zdůrazňuje, že těžce se zkoumá především kauzalita – co způsobuje co.

Tinder bizár
Každý, kdo se přihlásí na internetovou seznamku, narazí na skutečné podivnosti – kreativní profily, bizarní zprávy. Ty nejzajímavější úlovky plní speciální účty na sociálních sítích. Proč se to děje? „Někdo jednoduše nemá cit pro situaci, pro někoho je to styl humoru, pro dalšího důsledek dlouhodobé frustrace a některé lidi posílání nevhodných zpráv vzrušuje. Přijde mi důležité naučit se takovými zprávami příliš nezabývat a ty závadné hlásit Tinderu, aby uživatele zablokoval,“ radí Markéta Šetinová, která dále zdůrazňuje, že musíme být obezřetní. Zároveň je třeba si uvědomit, že se jedná o byznys. Aplikace chtějí, abyste si koupili prémiovou verzi, která vám nabídne „lepší“ výběr a více možností.

„Nemůžeme vzít skupinu lidí a tu rozdělit na dvě půlky a experimentovat ‚vy budete mít tento typ vztahů a vy takový a uvidíme, co to udělá‘,“ líčí s úsměvem. Samostatnou kapitolou jsou otázky kolem sexu, kdy věda musí spoléhat na to, co řeknou sami lidé, přičemž víme, že si realitu rádi přikrášlujeme. Sdílné nejsou asi samotné seznamky; data pro akademické výzkumy příliš neposkytují.

Vrána k vráně

Markéta Šetinová s kolegy a kolegyněmi na Univerzitě Karlově a v Sociologickém ústavu Akademie věd zkoumá například to, jak a zda technologie mění výběr partnera. „Ukazuje se, že stále preferujeme homogamii – výběr podobného partnera, co se týká vzdělání, věku či socioekonomického statusu. Neboli že platí přísloví ‚vrána k vráně sedá‘ spíše, než že by se protiklady přitahovaly.“

V Česku se do seznamování propisují genderové normy – stále očekáváme, že muž udělá ten první krok. Zároveň ale máme poměrně liberální přístup ke vztahům: „Ačkoli je stále velmi silnou normou tradiční heterosexuální monogamní vztah – manželství a děti –, jsme otevřeni i alternativním vztahům. Možná proto, že jsme sekulární společnost,“ uvádí Šetinová.

Jaké jsou další vztahové trendy? „Obecně lze říci, že více přezkoumáváme normy, co mi říká společnost a co chci dělat já,“ říká socioložka. Otevírají se tak témata jako monogamie a sexuál­ní exkluzivita v dlouhodobém vztahu, otevřené a polyamorické vztahy, ale i zda mít, či nemít děti nebo životní volba být single.

„Pohled společnosti na single život se mění s věkem – ve dvaceti je to spíše podporované ‚užívej života‘, po třicítce ‚měla by sis někoho najít a mít děti‘,“ popisuje tlak okolí hlavně na ženy. „Pokud single osoba vztah chce a nedaří se, tlak společnosti přináší další frustraci. Pokud nechce, znamená to neustálé obhajování nebo vysvětlování, což je také vyčerpávající.“

Podle Šetinové ale většina single lidí očekává, že vztah jednou mít budou – že zatím ještě nenašli toho pravého. Nebo partnerství odkládají na nějaký budoucí bod – „až dokončím školu, až si vybuduji pracovní pozici“. Jen malé procento lidí chce být dlouhodobě a vědomě single, i když i tento trend roste, hlavně v zahraničí.

Vracíme se k ex

Technologie a online svět změnily nejen seznamování, ale i existující vztahy. Jsme s protějškem více v kontaktu, snadněji se udržují vztahy na dálku, ale kupříkladu roste i nevěra s ex. Podle známé psychoterapeutky Esther Perelové, která se zabývá nevěrou, to souvisí právě se sociálními sítěmi – je mnohem jednodušší být v kontaktu i s bývalými partnery a partnerkami a „zavzpomínat“ na to dobré.

Online způsob života do vztahů přináší i další destabilizující prvky. „Na sociálních sítích je vše růžovější, pokud si nedáte pozor, lehce můžete nabýt dojmu, že ostatní mají lepší vztahy, hezčí dovolené a tak dále – že ten váš vztah nefunguje, že s někým jiným by vám bylo lépe,“ varuje Šetinová.

Dalším úskalím může být samotné používání telefonu ve vztahu. „Ať už v rovině trávení času – zda budeme používat telefon během rande, ale i kolik budeme sdílet o našem vztahu. Je potřeba o tom mluvit a nastavit si, jak nám to vyhovuje, případně se snažit pochopit protějšek a hledat kompromisy,“ říká psychoterapeutka.

A dodává: „Partnerská komunikace je náročná. Jsou v tom velké emoce, otevíráme se, jsme zranitelní, propisují se zkušenosti z bývalých vztahů i rodiny. V Česku ale pozoruji velký zájem o téma zdravých vztahů a partnerství. Věřím, že se v tom zlepšujeme a jsme na dobré cestě.

Moderní seznamování
• Stále více žijeme online, s tím přirozeně roste i seznamování na internetu
• Většina lidí se chce seznámit offline.
• Seznamovací aplikace jsou plné frustrace, pokud ale vydržíte, výsledky se dostaví.
• S nárůstem možností rostou i naše nároky na partnera či partnerku.
• Při seznámení online se zkuste co nejdříve potkat – vzájemnou chemii přes displej nepoznáte a později neošálíte.
• Řada vztahů vzniká i na „běžných“ sociálních sítích, jako je Instagram a Twitter.
• Láska na první pohled je spíše výjimkou.
 

 Autorka je stálou spolupracovnicí redakce, působí na Univerzitě Karlově