TikTok bojuje o přežití. Hlásí se kupec, který nemá ani trochu dobrou pověst

Úspěšnou sociální síť TikTok čekají perné měsíce. V USA podle všeho projde zákon, který znemožní čínské platformě působit na tamním trhu. Čínští manažeři rychle shání kupce. Mezi zvažované kandidáty patří i mimořádně kontroverzní osobnost známá z herního průmyslu – Robert (Bobby) Kotick.

TikTok bojuje o přežití. Hlásí se kupec, který nemá ani trochu dobrou pověst
Ilustrační foto. | Shutterstock.com

Americkým zákonodárcům definitivně došla trpělivost s čínskou sociální sítí TikTok, která je neúspěšnější globální platformou využívanou dětmi a mladými lidmi. Kvůli napojení na čínskou firmu ByteDance, sběru ohromného množství dat o uživatelích a závadnému obsahu (výjimečné nejsou ani návody na sebevraždu či braní drog) na sociální síť zanevřeli už i demokraté, kteří ji dosud měli tendenci bránit.

Zákon nejdříve jednomyslně podpořil příslušný výbor kongresu. Následně se k přijetí zákona vyjádřila i většina Sněmovny reprezentantů. Rovněž prezident Joe Biden již oznámil, že je ochoten normu podepsat. Čeká se na schválení Senátem. Pokud se tak stane, Číňanům začne běžet šestiměsíční lhůta. Po jejím vypršení bude aplikace TikToku smazána z obchodu Play (telefony s OS Android) i z Apple Store. Uživatelé z USA se už do sítě nepřihlásí. Číňané nemají moc možností na výběr. Buď se smíří s tím, že v USA skončí, nebo celou síť před uplynutím lhůty prodají.

Není se čemu divit, že u čínských majitelů vypukla panika. Americký trh patří mezi ty nejatraktivnější. Na TikToku působí i nejvýznamnější globální celebrity, američtí herci, zpěváci či moderátoři, dokonce i politici. Ti čeští mimochodem nejsou výjimkou. V krátkých videích tu mladé potenciální voliče nahání třeba představitelé ANO: Andrej Babiš či Alena Schillerová.

Jak píše renomovaný deník Wall Street Journal, v americkém byznysu to vře. Manažeři z ByteDance sondují, kdo by měl o TikTok zájem. A hlavně – kdo by na ni měl dost peněz. Odhaduje se, že výše transakce by se pohybovala v řádu stovek miliard amerických dolarů.

Podle listu se o síť velmi intenzivně zajímá kontroverzní postava z herního průmyslu. Podmínky možného prodeje sondoval Robert (Bobby) Kotick, bývalý CEO herního vydavatelství Activision Blizzard. Jako generální ředitel firmy skončil vloni v prosinci poté, co vydavatele v rámci rekordní transakce spolkl Microsoft. Ve funkci byl přes třicet let.

Robert Kotick, bývalý CEO Activision Blizzard.
Steven Simko / https://www.flickr.com/photos/188089268@N05/49811876033/

Jeho jméno ale nemá příliš dobrou pověst. Jako manažer byl prý mimořádně tvrdý. Společnost, již vedl, pak čelila hned několika skandálům. Za éry Koticka údajně ve firmě docházelo k sexuálnímu obtěžování a genderové diskriminaci. S ženami se zacházelo hrubě a nebyly adekvátně oceňovány. Kotick to podle svědků měl krýt a o problémech neinformoval představenstvo firmy.

Podle Wall Street Journal nemá Kotick na nákup sítě TikTok dostatek finančních prostředků. Hledá proto vhodné partnery. Sondoval prý třeba u Sama Altmana, šéfa společnosti OpenAI stojící za populárním chatbotem ChatGPT. Po seznámení s výkonným šéfem ByteDance Čang I-mingem si prý Altman vzal čas na rozmyšlenou. Nicméně na večeři s Kotickem nebyl sám, přítomni měli být i jiní movití podnikatelé.

Altmana však prý transakce zaujala, údajně by mohlo být zajímavé propojení umělé inteligence a silné sociální sítě. „Zajímavé by to bylo i pro trénování modelů AI,“ podotýká list.

TikTok je aktuálně nejpopulárnější sociální sítí u dětí a mladistvých. Jeho doménou jsou zejména velmi krátká videa. Síť používá více než miliarda uživatelů po celém světě. V obchodech Apple Store i Google Play se pyšní statusem „nejvýdělečnější“ v kategoriích sociální sítě. Lze zde kupovat virtuální předměty či posílat „dýška“ pro tvůrce obsahu.

Jak uvedla společnost Finbold, jen na nákupech svých uživatelů TikTok denně vydělá více než 2,5 milionu dolarů. V částce nejsou započteny příjmy z všudypřítomné reklamy. V USA je síť prošetřována z důvodu závadného obsahu pro děti, zaznamenány byly i případy sexuálního obtěžování dětí.