Tepelná čerpadla frčí. Češi za ně letos utratí více než dvacet miliard

Prudké zdražení plynu a státní podpora udělaly z tepelných čerpadel žádané zboží a výrobcům přinášejí rekordní tržby v miliardách korun.

Tepelná čerpadla frčí. Češi za ně letos utratí více než dvacet miliard
ilustrační foto | Shutterstock.com

Za celý loňský rok se nainstalovalo rekordních více než šedesát tisíc tepelných čerpadel, ale letos by to podle odhadu ministerstva průmyslu mělo být ještě zhruba o patnáct tisíc více. Znamená to, že zákazníci letos za tento zdroj tepla poprvé zaplatí více než dvacet miliard korun. Významnou část jim přispěje stát prostřednictvím dotačních programů ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám včetně Oprav dům po babičce a Kotlíkové dotace.

Odhad letošních tržeb vychází z toho, že podle Asociace pro využití tepelných čerpadel vychází cena nejrozšířenějšího typu vzduch–voda na 250 až 450 tisíc korun. A prodat by se mělo letos pravděpodobně okolo 75 tisíc čerpadel, přičemž až 98 procent z nich budou tvořit právě systémy vzduch–voda.

Za letošní první pololetí bylo nainstalováno zhruba čtyřicet tisíc tepelných čerpadel. „Pokud by tento trend prodejů pokračoval i v druhé polovině roku 2023, bylo by letos dodáno až sto tisíc kusů tepelných čerpadel. Nicméně dodavatelské firmy informují, že velká část letošních dodávek řešila teprve loňské objednávky,“ uvedlo ministerstvo průmyslu.

Letošních objednávek sice o něco ubylo, ale teď na podzim se jejich počet kvůli blížící se topné sezoně opět zvýšil. Proto je podle ministerstva možné předpokládat, že dodávky tepelných čerpadel v letošním roce dosáhnou minimálně hodnoty 75 tisíc kusů. Zvýšený zájem o tepelná čerpadla eviduje například společnost Schlieger. Zatímco loni jich nainstalovala 750, za letošní první pololetí jich byla více než tisícovka. 

Čeští i evropští výrobci investují nemalé peníze do vývoje stále modernějších tepelných čerpadel včetně rozšiřování výroby. Třeba německá rodinná společnost Stiebel Eltron, která v Česku nainstalovala už více než dvacet tisíc tepelných čerpadel, plánuje investice ve stovkách milionů eur. Do pěti let chce produkovat tři sta tisíc čerpadel ročně, což je oproti roku 2021 šestinásobek.

Další podrobnosti čtěte v aktuálním vydání týdeníku Hrot.