Zásobníky plynu na Ukrajině, které využívá EU, jsou ohroženy ruskými útoky

Ředitel ukrajinského státního podniku Naftogaz Oleksij Černyšov varuje před ruskými útoky na zásobníky zemního plynu, které využívají obchodníci ze zemí Evropské unie.

Ředitel ukrajinského státního podniku Naftogaz Oleksij Černyšov varuje před ruskými útoky na zásobníky zemního plynu, které využívají obchodníci ze zemí Evropské unie.

Celý článek
0

Evropa beznadějně zaostává, pokud se nezmění, začne chudnout. Česko nemá čím přispět

„Kapitálový trh nám nefunguje. Pojďme s tím rychle něco dělat, jinak nás ostatní úplně předběhnou,“ varuje ekonom Miroslav Zámečník. Amerika podle něj za dvacet let zbohatla o šedesát procent, Evropa ani ne o třicet.

„Kapitálový trh nám nefunguje. Pojďme s tím rychle něco dělat, jinak nás ostatní úplně předběhnou,“ varuje ekonom Miroslav Zámečník. Amerika podle něj za dvacet let zbohatla o šedesát procent, Evropa ani ne o třicet.

Celý článek
0

USA rozšiřují sankce na čínské firmy. Chtějí donutit Peking, aby nepomáhal Kremlu

Bílý dům se snaží zesílit tlak na Peking, aby nepomáhal ruské válečné mašinerii. Nově uvalil sankce na desítky subjektů se sídlem v Číně.

Bílý dům se snaží zesílit tlak na Peking, aby nepomáhal ruské válečné mašinerii. Nově uvalil sankce na desítky subjektů se sídlem v Číně.

Celý článek
0

Temu nezákonně prodává výrobky z nucených prací, tvrdí experti

Elektronický obchod Temu obchází americké sankce uvalené na výrobky z perzekvované čínské provincie Sin-ťiang, říká izraelská firma Ultra Information Solutions.

Temu nezákonně prodává výrobky z nucených prací, tvrdí experti
Využívá Temu nucené práce? Podle Západu ano. | Hrot24, vygenerováno v Midjourney

Podle průzkumu firmy, jež celosvětově ověřuje dodavatelské řetězce, prodává internetová nákupní platforma Temu americkým spotřebitelům produkty vyrobené v západočínské provincii Sin-ťiang. To by porušovalo americký zákon, který zakazuje prodej zboží z tohoto regionu kvůli podezření, že vzniklo v rámci tamního programu nucených prací. Tento program organizuje pekingská vláda, aby tamní – převážně muslimské – obyvatele přiměla k větší loajalitě.

Aplikace Temu, již vlastní firma PDD Holdings Inc., provozovatel čínského elektronického obchodu Pinduoduo, byla v USA spuštěna v září a rychle se stala nejstahovanější aplikací v americkém App Store společnosti Apple. Její tržiště nabízí oblečení a bytové dekorace za příznivé ceny, jimiž chce firma konkurovat světovým maloobchodním gigantům, jako jsou Amazon či eBay.

Společnost Ultra Information Solutions se sídlem v Tel Avivu však tvrdí, že v nabídce Temu našla nejméně 10 položek vyráběných nebo prodávaných podniky se sídlem v Sin-ťiangu. Temu je nabízí i v USA, kde však jsou odkazy na společnosti a jejich původ zamlčeny.

Společnost Ultra použila svou digitální prověřovací platformu Publican k porovnání výrobků prodávaných na Temu, jako jsou sandály, sluneční brýle a další zboží, s výrobky prodávanými mateřskou společností v Číně.

„Jde o systematické porušování obchodní politiky USA,“ řekl spoluzakladatel UIS Ram Ben Tzion. Zástupci společností Temu a PDD na několik žádostí ze strany médií o komentář neodpověděli.

S odvoláním na „strašlivé zneužívání“ Ujgurů v Sin-ťiangu (řečeno formulací amerického ministerstva zahraničí), převážně muslimů, zakázaly americké federální úřady v roce 2021 dovoz bavlny z tohoto regionu. Loni tento zákon rozšířily na všechny výrobky ze Sin-ťiangu v rámci zákona o prevenci nucených prací v regionu.

Kde je provincie Sin-ťiang?
Hrot 24, Pavel Svatoš

Výpovědi bývalých zadržených a zprávy řady výzkumníků a skupin na obranu práv tvrdí, že čínská vláda umístila do zadržovacích táborů v regionu více než milion lidí a že dělníci na polích a v továrnách jsou k práci nuceni. Verze čínské vlády naopak tvrdí, že tábory slouží k převýchově.

V USA popularita Temu vzrostla díky dvěma reklamám vysílaným v polovině února během Super Bowlu, tedy finále soutěže v americkém fotbalu NFL. Třicetivteřinový spot, jehož výroba a odvysílání stály miliony dolarů, zobrazuje člověka, který si kupuje oblečení, různě nastrojený se při tom točí a tančí; zároveň se objevuje slogan „Nakupujte jako miliardář“.

S prsty na Západě

Reklama od té doby nasbírala na serveru YouTube 341 milionů zhlédnutí. Temu šlape na paty firmě Shein, jinému čínskému podniku v branži rychlé módy, jehož loňské tržby v USA se odhadují na osm miliard dolarů. Pokud by uspěla, připojila by se k hrstce čínských internetových služeb, které se staly populárními na americkém trhu, včetně AliExpressu společnosti Alibaba Group a TikToku společnosti ByteDance.

Společnost PDD zaznamenala v Číně úspěch jako dolarová verze čínských internetových obchodů Alibaba a JD.com Inc., která prodává zboží za nižší ceny. Její domácí aplikace Pinduoduo je tržištěm, které najímá dodavatele, kteří nabízejí různé produkty.

Temu provozuje podobný model, ale jde o krok dál a zajišťuje pro obchodníky na své platformě doručování, propagaci a poprodejní služby, protože jeho čínská mateřská společnost se snaží expandovat na trhy v USA a Evropě co nejrychleji. Firma Temu v únoru otevřela kancelář v Bostonu, aby mohla řídit své působení v USA a Kanadě; kromě toho funguje i v Austrálii a na Novém Zélandu.

Prověřovací platforma Publican nedokázala najít přesvědčivé důkazy o tom, že by některý z výrobků prodávaných na Temu a PDD byl vyroben za použití nucené práce. Zjistila však, že společnosti, které je vyrobily, sídlí v Sin-ťiangu.

„Jejich blízkost však znamená, že existuje pravděpodobné riziko, nikoli pouze teoretické,“ uvedl Ben Tzion. Prověřování dodavatelského řetězce aplikací Publican bylo zadáno více než 35 vládním agenturám, včetně daňových, celních a donucovacích orgánů v Jižní Americe, Africe a dalších zemích, s cílem zachytit podvodné a nelegální zásilky, uvedl.

Zároveň vyšlo najevo, že Temu potichu a nenápadně zrušilo vnitřní ustanovení, jež po producentech požadovalo potvrzení, že bavlna v jejich výrobcích nepochází ze Sin-ťiangu. Protože tito výrobci neuvádějí jiný než čínský původ bavlny, je nanejvýš pravděpodobné, že její původ je právě v řečené provincii, protože na jiných místech v Číně se bavlna prakticky nepěstuje.

Zásilky z Číny prodávané přímo spotřebitelům mohou obejít americký zákaz výrobků ze Sin-ťiangu, protože nedosahují prahové hodnoty 800 dolarů, která zakládá povinnost podávat zprávy americké celní správě. Testy agentury Bloomberg u oděvů Sheinu dodaných do USA ve dvou případech v loňském roce zjistily, že jejich bavlna ze Sin-ťiangu skutečně pochází.