Proč taktika, kterou NATO učí Ukrajince, proti Rusům nefunguje

Vojenští analytici upozorňují na to, že Ukrajinci nemají během ofenzivy vzdušnou převahu, se kterou běžně počítají země NATO. Ukrajinská armáda tak musí zvolit vlastní řešení, jak bojovat proti „zakopané“ ruské armádě.

Proč taktika, kterou NATO učí Ukrajince, proti Rusům nefunguje
Cvičení americké armády v Evropě, ilustrační foto | Shutterstock.com

Země Severoatlantické aliance včetně České republiky vycvičily už desítky tisíc ukrajinských vojáků, jen v rámci zemí EU to do června bylo 24 tisíc vojáků. Vojenská taktika zemí NATO ale nemůže fungovat v současných podmínkách ukrajinské protiofenzivy, která probíhá už několik týdnů, od začátku června.

Vojenští analytici připomínají zejména to, že ukrajinská armáda neovládá nebe nad frontou, takže výcvik a taktické dovednosti, které vojáci získali v členských zemích Aliance, narážejí na dobře připravené ruské jednotky, jež se zakopaly v několika obranných liniích na východě a jihu napadené země. I proto musí ukrajinský generální štáb taktiku přehodnotit a uzpůsobit možnostem Kyjeva. 

Americký deník The New York Times (NYT) napsal, že taktika, kterou učí Američané v rámci NATO ostatní vojáky, nemůže na ruské připravené jednotky fungovat. Vrhat se se západní obrněnou technikou do minových polí a být pod nepřátelskou dělostřeleckou palbou s podporou bitevních vrtulníků nedává smysl.

Západem vycvičené jednotky musí naučenou taktiku přehodnotit. Ukrajinské velení se zaměřilo na ničení ruských sil dělostřelectvem a raketami dlouhého doletu, aby minimalizovalo ztráty na technice i lidské síle. Na jihu útočí vojáci vycvičení na Západě až ve druhé vlně v menších jednotkách a pokoušejí se prorazit ruské linie, napsaly NYT. 

Nejprve ovládnout nebe, pak útočit s pěchotou

Vojenští analytici zdůrazňují, že taktika zemí NATO samozřejmě počítá s tím, že během útoku pozemní jednotky koordinovaně spolupracují s leteckou podporou, která nebe nad frontou ovládá. A poukazují na největší pozemní akci aliančních armád posledních dekád, válku v Iráku v roce 1991.

Před pozemní operací Pouštní bouře se podařilo ovládnout nebe v Perském zálivu a rychle zničit iráckou protivzdušnou obranu. Navíc jen Spojené státy do Zálivu vyslaly téměř 700 tisíc vojáků. 

„Aby západní přístup fungoval efektivně, potřebujete všechny armádní složky. Klíčové jsou vzdušné síly,“ zdůraznil pro Newsweek plukovník britské armády ve výslužbě Hamish de Bretton-Gordon, který dříve velel chemickým, biologickým a radiologickým obranným jednotkám Spojeného království a NATO.

I když Kyjev dlouhodobě žádá Západ o dodávku západních stíhaček F-16 nebo západních vrtulníků, tato technika je zatím pro ukrajinské vojáky nedostupná. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před protiofenzivou přiznal, že bez západních stíhaček budou ztráty na straně jeho země vysoké. Bretton-Gordon současnou situaci pro útočící ukrajinské jednotky obrazně přirovnal k momentu, kdy jde člověk do bitky jen s jednou rukou. 

Současné NATO nemá s velkou válkou zkušenosti

Styl boje jednotek NATO je plně závislý na tom, že armáda disponuje jednoznačnou vzdušnou převahou nad protivníkem. „Žádný žijící člen ozbrojených sil NATO nezažil boj podobný tomu, jaký zažili Ukrajinci za posledních osmnáct měsíců,“ zdůraznil Davis Ellison, strategický analytik Haagského centra pro bezpečnostní studia (HCSS). Pozemní válčení zemí NATO navíc nikdy nebylo vážně testováno v bojích proti silné armádě velkého státu. 

Výcvik ukrajinských sil v zemích NATO je nadto velmi rychlý, ale tito vojáci neprošli dlouhodobou taktickou přípravou, která je běžná v západních armádách. V ideálním případě by západní výcvik ukrajinských vojáků měl trvat minimálně rok, řekl Bretton-Gordon.

„Problém byl pravděpodobně v předpokladu, že by po několika měsících výcviku mohly být ukrajinské jednotky přeměněny na boj způsobem, jakým by mohly bojovat americké síly,“ dodal Michael Kofman, vedoucí pracovník washingtonského think-tanku Carnegie Endowment for International Peace. 

Ty ale nejsou zvyklé bojovat pod neustálou dělostřeleckou a leteckou palbou. Naopak nově nabyté zkušenosti by mohli Ukrajinci nyní učit západní vojáky. 

Pentagon se ale nepřímé kritice brání tím, že Ukrajina dostala v rámci vojenské pomoci už vše, co potřebuje na poražení ruských okupantů. „Ukrajince cvičíme od roku 2014. Spojené státy jsou přesvědčeny, že ukrajinská armáda má k dispozici značné bojové schopnosti a že je použije v čase a na místě, které si vybere,“ prohlásil tiskový tajemník Pentagonu a brigádní generál Pat Ryder. Nicméně uznal, že ruský protivník měl dostatek času se na útok připravit.