Steaky jako šampaňské

Omezení stavu dobytka způsobí, že ze steaku bude podobně luxusní záležitost, jako je třeba šampaňské.

Steaky jako šampaňské
ilustrační foto | Shutterstock.com

Boj proti změnám klimatu zásadně zdraží v příštích letech život Evropanů a nevyhne se ani jídelním lístkům. Výrazně to pocítí především milovníci hovězího.

Mají-li zemědělci dosáhnout vy­sněné uhlíkové neutrality, budou muset omezit stavy dobytka. Jeho chov stojí za více než polovinou emisí v potravinářství, přičemž největší podíl na nich má metan „vypouštěný“ kravami a býky.

Dle největšího evropského zpracovatele masa, dánské společnosti Danish Crown, se tak ceny hovězího zvýší do té míry, že ze steaku udělají podobně luxusní záležitost, jako je třeba šampaňské. Pokud nebudou chtít zruinovat rodinné rozpočty, budou se muset masožrouti spokojit s vepřovým.

Prasata jsou prý ke klimatu šetrnější, a zdražení proto nebude tak výrazné.