„Statistiku znovu spustíme, až ji zdokonalíme.“ Jak se Čína vyrovnává s alarmující nezaměstnaností mladých

Prvním krokem, jak nepříznivou statistiku zlepšit, je ji zrušit. Alespoň v Číně to tak je.

„Statistiku znovu spustíme, až ji zdokonalíme.“ Jak se Čína vyrovnává s alarmující nezaměstnaností mladých
ilustrační foto | humphery / Shutterstock.com

Měsíc co měsíc zveřejňoval čínský statistický úřad kromě jiných údajů také čísla o míře nezaměstnanosti mladých lidí ve věku 16–24 let. Tiskový mluvčí úřadu Fu Ling-chuej odpověděl na dotaz, proč tyto ostře sledované údaje najednou za červenec chybí, slovy, že „současné statistiky je potřeba zlepšit“.

Nepříliš vynalézavá odpověď kromě posměchu přispěla k rostoucímu podezření, že nezaměstnanost mezi mladými lidmi je opravdu problém, který se nedaří řešit. Poslední tři měsíce do června tohoto roku totiž vykazovala rostoucí trend z vysoké úrovně 20,4 procenta v dubnu na 20,8 procenta v květnu a 21,3 procenta v červnu.

Čínské vysoké školy opouštějí každoročně desítky milionů absolventů, letos ovšem bez úspěchu hledalo práci 11,6 milionu z nich a jejich umístění ve slábnoucí ekonomice, kde červencová meziroční data potvrzují jen nízký vzestup maloobchodních tržeb +2,5 procenta, představuje nejslabší dynamiku od prosince loňského roku, kdy byly zrušeny proticovidové restrikce a očekával se velký boom spotřeby, mimo jiné díky zadržené poptávce a velkému nárůstu nahromaděných úspor v době pandemie.

Slabý a klesající byl i růst průmyslové produkce, o 3,7 procenta, a také tradičního tahouna čínské ekonomiky, investic do fixních aktiv (budov, strojů a zařízení), které stouply o 3,4 procenta oproti červnovým 3,8 procenta. Sektor nemovitostí je nadále v krizi a problémy developerů se promítají do rostoucích špatných pohledávek jejich věřitelů.

Sílí obavy, že čínská ekonomika nedosáhne letošního oficiálního plánovaného tempa růstu kolem pěti procent, pokud k oživení nepřispějí vláda a centrální banka významnějšími stimuly včetně dalšího a důraznějšího snížení úrokových sazeb.

Pokud jde o rozpočtové výdaje, je vláda opatrná a snaží se přicházet s opatřeními, která nestojí peníze, ale například zlepšují podmínky pro zahraniční investory. To je sice dobře, ale i kdyby tento týden ohlášený proinvestorský balíček zafungoval, nějakou dobu potrvá, než se projeví na tvrdých ekonomických datech.

Inflace, která v Číně zdaleka nebyla takový problém, pomalu přerůstá do obav z přicházející deflace, indexy měřící spotřebitelské ceny i ceny v průmyslu jdou do záporných hodnot. To by krátkodobě nepochybně přispělo k tlumení inflačních tlaků na Západě vzhledem k cenovému efektu, který má Čína jako klíčový globální hráč v řadě komodit i polotovarů a hotových výrobků.