Soudní líčení k Bečvě se odkládá, otrava řeky se musí došetřit

Okresní soud ve Vsetíně vrátil státnímu zástupci k došetření případ předloňské otravy řeky Bečvy. Znamená to, že se přelíčení s obžalovanou společností Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm a jejím ředitelem Oldřichem Havelkou minimálně odkládá.

Soudní líčení k Bečvě se odkládá, otrava řeky se musí došetřit
řeka Bečva, ilustrační foto | Shutterstock.com

Někteří místní rybáři a další experti výsledky vyšetřování nadále zpochybňují, protože ryby začaly na konci září 2020 hynout až zhruba 3,5 kilometru pod vyústěním kanálu společnosti Energoaqua.

Soud vrátil kauzu k došetření, protože našel nedostatky, které by se mohly projevit při dokazování. Zda se týkají právě toho, že se otrava řeky začala projevovat až po několika kilometrech od výpustí Energoaquy, ovšem soud nesdělil. Jedovaté látky otrávily zhruba čtyřicet kilometrů vodního toku, zahynulo na čtyřicet tun ryb.

„Kolegyně vrátila věc k došetření, protože tam vidí podstatné problémy v dokazování v tom směru, že by u soudu muselo být prováděno v rozsáhlé míře. A od toho tady není soud, aby zajišťoval většinu důkazů. Od toho je státní zástupce,“ citovala ČTK předsedu vsetínského soudu Pavla Kotradyho. Státní zástupce následně předá spis k doplnění vyšetřovatelům.

Podle Petra Gazdíka (STAN), bývalého člena sněmovní vyšetřovací komise, která se případem zabývala, by měly na policii a státním zastupitelství ve Vsetíně „padat hlavy“. V reakci na rozhodnutí soudu to napsal na Twitteru. „Toto je vrcholná ostuda orgánů činných v trestním řízení i GIBS, která moji stížnost na průběh vyšetřování shodila,“ dodal Gazdík, který je v současnosti ministrem školství.

Trestní oznámení podal Gazdík týden po loňských sněmovních volbách. Podle dřívějších informací poukazoval mimo jiné na ztracené nebo chybně odebrané vzorky otrávené vody či nekoordinované postupy kontrolních úřadů. Gazdíkovo oznámení ale bylo zamítnuto olomouckým krajským státním zastupitelstvím.

Vedení společnosti Energoaqua, která spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly a zajišťuje v něm také čištění odpadních vod, od počátku jakoukoli vinu popírá. Loni a také letos podala firma a její ředitel Havelka návrh na zastavení trestního stíhání. 

Kauza je veřejností sledována také proto, že nedaleko havárie stojí chemička Deza, která patří do svěřenského fondu Andreje Babiše (ANO). Fabrika se od počátku řadila mezi podezřelé, ale policie, Česká inspekce životního prostředí a také soudní znalec Jiří Klicpera, který pro policii vypracoval klíčový znalecký posudek, vinu Babišovy chemičky odmítli.