Policie ukončila vyšetřování otrávené Bečvy. Babišova chemička bez viny

Policisté navrhují v případu otrávené Bečvy obžalovat jednu právnickou a jednu fyzickou osobu. Babišova Deza na vině není.

Policie ukončila vyšetřování otrávené Bečvy. Babišova chemička bez viny
Řeka Bečva | foto Zdeněk Němec / MAFRA / Profimedia

Po roce a půl ukončila policie vyšetřování otrávené řeky Bečvy, kde kyanid otrávil desítky kilometrů toku a zahubil na čtyřicet tun ryb. Kriminalisté předali spis státnímu zástupci, který případ dozoruje. Krajská policejní mluvčí Simona Kyšnerová podle ČTK uvedla, že vyšetřovatelé navrhli obžalovat jednu právnickou a jednu fyzickou osobu.

Loni v červnu přitom policie kvůli ekologické havárii nebývalého rozměru obvinila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího ředitele Oldřicha Havelku. Ten od počátku vyšetřování jakoukoli vinu popírá. Státní zástupce Jiří Sachr uvedl, že si nyní spis prostuduje. Posléze rozhodne, jestli skutečně podá žalobu, případně zda trestní stíhání zastaví, nebo například požádá o další doplnění.

Kauza je veřejností sledována také proto, že nedaleko havárie stojí chemička Deza, která patří do svěřenského fondu Andreje Babiše (ANO). Fabrika se od počátku řadila mezi podezřelé, ale policie, Česká inspekce životního prostředí a také soudní znalec Jiří Klicpera, který pro policii vypracoval klíčový znalecký posudek, vinu Babišovy chemičky odmítli.

Kauza se rovněž stala významným politickým tématem před loňskými parlamentními volbami, dokonce vznikla sněmovní vyšetřovací komise, která konstatovala výrazná pochybení ze strany odpovědných úřadů při vyšetřování ekologické katastrofy.

Obviněná Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ústí do Bečvy ve Valašském Meziříčí. První ryby ale začaly hynout až zhruba tři kilometry od tohoto vyústění. Firma se proto brání, že je prakticky vyloučeno, aby byla původcem havárie. Dlouhodobě to tvrdí také někteří rybáři a další experti.

„Opravdu není možné, aby se jedy více než tři kilometry ‚plazily‘ při pravém břehu řeky, neotrávily žádnou rybu a teprve po třech kilometrech se rozmíchaly do celé šířky řeky. A to proto, že rozmíchány jsou již po prvním jezu a první peřeji zhruba po 600 metrech od ústí rožnovského kanálu,“ uvedl před časem například profesor Jakub Hruška, který působí jako vedoucí oddělení biochemických a hydrologických cyklů Ústavu globální změny Akademie věd ČR.

Spolu s rybářem Stanislavem Pernickým provedl zajímavý experiment přímo ve vodách Bečvy. Pernický byl jedním z prvních rybářů, kteří 20. září 2020 dorazili na místo ekologické katastrofy. Posléze se podílel na likvidaci havárie, obnově řeky a dále se angažuje v tomto případu. Hruška s Pernickým nalili do ústí rožnovského kanálu roztok chloridu sodného, tedy kuchyňské soli, a pozorovali, jak postupoval řekou, která měla zhruba stejný průtok jako v době havárie.

„Řeka byla určitě otrávena z jiného zdroje a ten byl bezpochyby mnohem blíž k místu úhynu ryb,“ tvrdil po experimentu Hruška. Rybáři a další odborníci si rovněž stěžovali, že bezprostředně po havárii odpovědné úřady neodebraly dostatek vzorků, aby se mohlo přesně zjistit, odkud se jedy do Bečvy dostaly. Policie na základě posudků, které si nechala vypracovat, ale jako zdroj znečištění označila právě kanál společnosti Energoaqua.