JPMorgan varuje: Odklon od fosilních paliv se bude měřit v desetiletích

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Celý článek
0

iPhone Made in Vietnam? Apple snižuje závislost na Číně

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Celý článek
0

Děti a první mobily? Češi mají náskok před Brity, ti zvažují zákaz telefonů do šestnácti let

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Celý článek
0

Šéf britských špionů v Praze: Putin si pod tlakem zachránil kůži

Hlavním terčem britské špionáže je nyní Peking, komplic Ruska ve válce na Ukrajině.

Šéf britských špionů v Praze: Putin si pod tlakem zachránil kůži
Richard Moore | foto Profimedia.cz

Čína a její komunistický vládce Si Ťin-pching „absolutně nesou spoluvinu“ na ruské invazi na Ukrajinu, řekl šéf britské tajné zpravodajské služby známé jako MI6 na neobvyklém veřejném vystoupení, které ve středu na půdě pražské ambasády Spojeného království uspořádal server Politico.

Richard Moore – ve zpravodajské komunitě známý jako „C“ – rovněž obvinil Čínu z toho, že kryje brutální jednání myanmarské vojenské junty. Uvedl, že MI6 nyní věnuje více prostředků na boj s Čínou než na cokoli jiného.

„Když Putin napadl Ukrajinu, Číňané Rusy zcela jasně podpořili,“ řekl Moore. „Diplomaticky je podrželi, zdrželi se hlasování při klíčových hlasováních v OSN, naprosto cynicky opakovali všechny ruské nesmysly, zejména v místech, jako je Afrika a Latinská Amerika, obviňovali NATO a podobně,“ popsal šéf MI6 zhruba stanovisko, s nímž v průběhu tohoto týdne oslovil veřejnost český exprezident Václav Klaus.

Od konce sedmdesátých let až zhruba do doby před deseti lety popisovali čínští představitelé zahraniční politiku země jako „zakrýt světla a čekat“. Pod vedením předsedy Si Ťin-pchinga však Peking tuto opatrnost opustil a je stále agresivnější v zahraničí, zatímco doma zvyšuje represe.

„Zdroje a velikost úsilí čínských zpravodajských agentur jsou obrovské a v zahraničí jsou nasazovány ve velkém počtu,“ řekl Moore. Varoval, že Čína nastražila na ostatní země „datové pasti“, které oslabují jejich suverenitu a zvyšují jejich zranitelnost. Například během pandemie Peking požadoval, aby země sdílely údaje o očkování jako podmínku přijímání čínských vakcín. „Přesně taková podmínka v jakékoli dohodě by měla vyvolat poplach,“ řekl Moore.

Kromě toho mluvil muž číslo jedna britské špionáže o dalších aspektech své práce. 

Ruský vůdce je pod tlakem

Je nemožné na dálku určit, co se Putinovi honí hlavou. Moore však nabídl strohé hodnocení jeho postavení uvnitř ruské mocenské struktury. „Je zjevně pod tlakem. Nedovolili byste, aby skupina žoldáků postupovala po dálnici od Rostova a dostala se na vzdálenost 125 kilometrů od Moskvy, pokud byste nepředpokládali, že se to stane,“ řekl.

„Myslím, že se pravděpodobně cítí pod určitým tlakem. Prigožina Putin stvořil, a přesto se od něj odvrátil,“ dodal Moore. „Ve skutečnosti Putin Prigožinovi žádný odpor nekladl. Uzavřel s ním dohodu, aby si zachránil kůži, za využití dobrých služeb běloruského vůdce.“

Nechtějte Putina ponížit 

Od začátku války někteří západní politici (francouzský prezident Emmanuel Macron se dere na mysl) vyjadřují obavy z rizika „ponížení“ Putina. Moore s tím souhlasí. „Nikdo nechce ponížit Putina, tím méně velký ruský národ,“ řekl.

„Ale recept je zcela jasný: stáhněte všechny své vojáky. Většina konfliktů končí nějakým jednáním. Je na Ukrajině, aby určila podmínky míru, ne na nás. Naším úkolem je pokusit se jim zajistit co nejsilnější pozici pro vyjednávání, a to je to, co máme v úmyslu udělat.“

Ukrajinská protiofenziva

Západní spojenci Kyjeva bedlivě sledují postup protiofenzivy, která začala letos v létě. Ukrajinští velitelé zdůrazňují problémy na bojišti; ruské jednotky zasypaly frontu tisícovkami min, které zpomalují ukrajinský postup.

Moore však zůstává optimistou. „Vracím se k tomu, že ukrajinští velitelé v poměrně ostrém kontrastu se svými ruskými protějšky chtějí zachovat životy svých vojáků, a proto postupují s náležitou opatrností. Přesto za měsíc získali zpět více území, než jaké předtím obsadili Rusové za celý rok.“

Výzva všem ruským přeběhlíkům

Moore vyzval všechny Rusy, kteří se cítí rozčarováni svým vůdcem a krveprolitím na Ukrajině, aby se spojili s britskými bezpečnostními službami. „Udělejte, co už v uplynulých osmnácti měsících udělali jiní, a spojte se s námi,“ uvedl v připravené části svého projevu na ambasádě.

Během rozhovoru pak na toto téma dodal: „Lidé k nám nadále přicházejí a samozřejmě při tom riskují. Ale my se o lidi, kteří k nám přicházejí a spolupracují s námi, postaráme. O našich úspěších se nikdy nedozvíte.“

Špionáž a umělá inteligence

S rozvojem umělé inteligence někteří kritici tvrdí, že agent člověk se kvůli AI stane nepotřebným. Moore se proti tomuto tvrzení důrazně ohradil a tvrdil, že lidská inteligence zůstává klíčová pro to, co stroje nedokážou.

Řekl také, že MI6 s AI „experimentuje jako šílená“. „Pokud se umělá inteligence vydá směrem, který je mimo mezinárodní koordinaci a se zlými úmysly, je to velmi nebezpečné. Jak můžeme říci již s ohledem na možnosti generativní AI, bude s tím třeba zacházet skutečně opatrně,“ uvedl.

Neshody v Teheránu kvůli dronům 

Moore utrousil atraktivní informaci o neshodách uvnitř tajnůstkářského íránského režimu. Írán je klíčovým stoupencem Putinovy invaze a poskytuje mu bezpilotní letouny, které terorizují ukrajinské vojáky a města.

Šéf MI6 však uvedl, že poskytování bezpilotních letounů vyvolává mezi íránskými představiteli spory. „Rozhodnutí Íránu dodávat Rusku sebevražedné drony, které zasazují náhodnou zkázu ukrajinským městům, vyvolalo na nejvyšší úrovni režimu v Teheránu vnitřní rozbroje,“ uvedl. „Írán se nakonec pravděpodobně rozhodl vydělat peníze a také získat výměnou za podporu Rusů určité vojenské know-how,“ dodal.