Koudelkiáda musí bejt aneb Kdo je tady agent?

Nebylo by prospěšnější než monitorovat kontakty celebrit s ruskými agenty sledovat aktivity spolků, jako je třeba Last Generation a různé levicové partičky?

Koudelkiáda musí bejt aneb Kdo je tady agent?
Ředitel BIS Michal Koudelka | foto Profimedia.cz

Šéf BIS, čerstvý generál Michal Koudelka, povyprávěl na konferenci k dezinformacím příběh, kterak BIS odhalila vlivového agenta z Ruska, který za pár tisícovek eur získával české celebrity k šíření ruských narativů o válce na Ukrajině. Způsobil tím poprask, kdy na jedné straně vyvolal nadšení našich bojovníků s ruským zlem na všech frontách s výjimkou té opravdové. Sice nevíme, koho těmi celebritami Koudelka ve skutečnosti myslel, zda šlo o typ Agáty Hanychové či Kazmy, nebo o celebrity druhu kardiochirurga Pirka či kuchaře Punčocháře, ale to těmto lidem nevadí a každý, kdo se někde veřejně zmíní, že četl Dostojevského a líbilo se mu to, je nyní odhalený ruský agent, který prodal svou zem za pár mrzkých evropských mincí.

Na druhé straně se ozvali ti, jimž se skutečně nelíbí počínání NATO vůči Rusku, a byli hlasitou klikou na sociálních sítích označeni za potrefené husy. Bez toho, že by se dnes někdo zabýval rozlišením bizarních osob napojených dlouhodobě na ruské zájmy přes svůj byznys, jako je Martin Nejedlý, a těch, kterým se jen nelíbí, že momentálně každý Rus může za to, že je Rus, a tudíž zaslouží ýbršvunkem přes držku. A Koudelkův projev jim připomněl známý článek z Rudého práva o „zkrachovalcích a zaprodancích“.

Kdo je poskok

O tom, že zde působí ruská propaganda, víme dávno. Víme, že až tak úspěšná není, přinejmenším ve srovnání se Slovenskem, ale i Rakouskem či Německem. A jestli jí něco pomáhá, nejsou to ruští agenti a jejich celebrity za tisíc eur, ale ideově uvědomělé partičky, pro které je každý, komu se nelíbí Istanbulská úmluva nebo „manželství pro všechny“, prostě a jednoduše Putinův poskok, protože každý skutečný vlastenec je pro ně samozřejmě jedině progresivní.

Takže Koudelkovi se sice podařilo do té vřavy na sociálních sítích přilít trochu benzinu, ale blahu této země moc nepomohl. Když nemůže být, z pochopitelných důvodů, jako šéf tajné služby konkrétní, měl by být ve vyjadřování zdrženlivější. Než si někdo vzpomene na ne tak dávnou kauzu, v níž měl ruský diplomat v diplomatickém zavazadle pašovat do Prahy ricin za účelem zavraždění starosty Prahy 6, který se rozhodl přestěhovat pomník maršála Koněva, což skončilo tak trochu ostudou naší tajné služby z důvodů žvanivosti jejích agentů.

Víra přilepená k silnici

Člověka přitom napadne, zda by nebylo prospěšnější než monitorovat kontakty celebrit s ruskými agenty sledovat aktivity spolků, jako je třeba Last Generation a různé levicové partičky. A jejich financování přes německé postkomunisty a zelené nadace, které mají k ruským penězům proklatě blízko. Ono totiž přilepování se na křižovatkách, ničení uměleckých děl, brzdění veřejné dopravy a podobné aktivity mají dost destruktivní vliv na víru lidí v to, že demokratický stát je schopen vymáhat právo a pořádek a zajistit jim prostředí pro normální život. O dost destruktivnější než kecy na webu Sputnik. Což má samozřejmě vliv na důvěru v ústavní pořádek země. Ale třeba se tím BIS také zabývá. Jen o tom nic nevíme. Nakonec, je to tajná služba.

Ale projevme také trochu pochopení. Je zrovna doba rozpočtová a musí se nějak naznačit, že kdo by chtěl šetřit na BIS, prospívá Putinovi. Nebo Číňanům?