Rusové se mají čeho bát. Ukrajinci dostali šest stovek druhů západních zbraní

Dlouho očekávaná ukrajinská ofenziva vyvolává strach v ruských vojenských řadách. Ukrajinci mají od západních spojenců na šest stovek různých zbraňových systémů, kterými mohou útočit.

Rusové se mají čeho bát. Ukrajinci dostali šest stovek druhů západních zbraní
Ukrajina se připravuje na mohutnou protiofenzivu s cílem vytlačit ruské jednotky z ukrajinského území. Ilustrační foto | Shutterstock.com

Loni v létě děsil ruské jednotky na východě Ukrajiny raketový systém HIMARS, který dokázal chirurgicky přesně ničit velitelská centra a logistiku ruské armády. Nyní může na frontě rozhodnout mnohem větší přítomnost moderní vojenské techniky ze Západu, míní americký plukovník Martin O’Donnell.

„Myslím, že výhodou pro Ukrajince je možnost použít 600 různých systémů, které jsme jim už poskytli,“ řekl v ukrajinské televizi RBC-Ukraine mluvčí velitelství americké armády pro Evropu a Afriku O’Donnell.

Výslovně zmínil dodávky německých tanků Leopard a americký raketový systém Patriot. Ukrajinci tak mají díky mezinárodní pomoci větší variabilitu zbraní než jakákoli jiná armáda na světě.

Nepochybuje o tom, že ukrajinská armáda dokáže tyto západní zbraňové systémy velmi efektivně proti ruským jednotkám použít v „nadcházejících týdnech a měsících“. K tomu je třeba ještě připočíst britskou dodávku raket Storm Shadow, které mají dolet 250 kilometrů a mohou výrazně změnit dosavadní průběh války na Ukrajině.

Mluvčí amerického Sboru náčelníků štábů, plukovník Dave Butler, vzkázal do Kremlu, že ruské síly budou překvapeny, až Ukrajinci „uvedou do pohybu to, na čem v posledních několika měsících pracovali“.

Svět Ukrajince podceňoval

„Pokud jde o očekávání, řekl bych, že souhlasím s tím, co jsem viděl ve veřejných vyjádřeních Ukrajinců. Svět je neustále podceňoval, neustále si myslel, že nejsou tak schopní, jak to znovu a znovu dokazují. Uvidíme. Čas ukáže,“ ocenil bojového ducha ukrajinských obránců, kteří dokážou čelit mnohem početnějšímu protivníkovi.

Po začátku napadení Ukrajiny nikdo na Západě nečekal, že se slabší soused agresivního Ruska dokáže přesile ubránit a úspěšně bojovat už více než 445 dní v největší válce na evropském kontinentu od roku 1945.

Zejména v bojích o město Bachmut se ukazuje, že morálka mobilizovaných vojáků je mizerná a oslabuje bojové schopnosti ruských jednotek. Britské ministerstvo obrany napsalo, že Kreml postrádá dostatek „důvěryhodných“ bojových jednotek, které jsou ochotny za Kreml a ruského diktátora Putina bojovat na ukrajinském území.

Ruské oddíly se totiž neorganizovaně stáhly z okolí Bachmutu, což vyvolalo záchvat vzteku a kritiky šéfa soukromé žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Ukrajinci totiž mohli postoupit na některých úsecích fronty až o dva kilometry, které wagnerovci dlouhé měsíce a za vysokých ztrát dobývali.

Britské zpravodajské zdroje tvrdí, že se jedná o ruské jednotky nově formované po loňské podzimní mobilizaci, které jsou opakovaně obviňovány z chabé bojové morálky a neochoty bojovat. Jejich nasazení v tak důležitém a náročném úseku fronty dokazuje, že má Kreml vážný nedostatek kvalitních jednotek pro nasazení na Ukrajině.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ukrajinský průlom na frontě popřel a trvá na tom, že je „celková situace v oblasti speciální vojenské operace pod kontrolou“. Prigožin naopak vyzval ruské ministerstvo obrany, aby konečně přestalo o vývoji bojů lhát.