Rusko přišlo podle Ukrajiny už o 450 tisíc vojáků. Lidí má ale dost na další roky bojů

Kreml překonal podle ukrajinské armády další temný milník. Obránci země už měli zabít nebo zranit za více než dva roky bojů neuvěřitelných 450 tisíc ruských vojáků.

Rusko přišlo podle Ukrajiny už o 450 tisíc vojáků. Lidí má ale dost na další roky bojů
Mobilizace v Rusku, ilustrační foto | Shutterstock.com

V počtu obyvatel se nemůže Ukrajina s Ruskem měřit, protože jich má téměř čtyřikrát méně. Možná i to je důvod, proč ruští generálové a velitelé mohou nedbat na výši vlastních ztrát, které jsou s pokračujícími boji stále vyšší.

K desátému dubnu tato neveselá statistika překročila podle Kyjeva počet 450 tisíc zabitých a zraněných ruských vojáků. Jen pro srovnání, Spojené státy za celou druhou světovou válku přišly o 407 tisíc vojáků. Ukrajinci nyní tvrdí, že zhruba stejný počet ruských ozbrojených sil je rozmístěn na okupovaném území jejich země.

Samotný Kreml bojové ztráty neuvádí, stejně jako Kyjev. Nicméně britské ministerstvo obrany na začátku března operovalo s tím, že ruští útočníci mohli celkově přijít o 355 tisíc vojáků (zabitých a zraněných). Ztráty na ruské straně jsou navíc stále vyšší.

Zatímco v prvním roce války bylo zabito nebo zraněno v průměru 400 Rusů denně, v roce 2023 to už bylo 700 a letos Kreml přišel každý den bojů v průměru o 913 lidí. Jen dobytí Avdijivky si mělo vyžádat 47 tisíc obětí.

Ukrajinský vojenský analytik Mykola Bielieskov z Národního institutu pro strategická studia navíc tvrdí, že pokud bude Rusko pokračovat v ofenzivních snahách, bude počet obětí rychle narůstat.

Totéž si myslí i analytik a specialista pro vedení pozemních bojů Samuel Cranny-Evans, spolupracovník britského think-tanku Royal United Services Institute (RUSI). Zejména pokud se ruská armáda rozhodne dobývat jednotlivá města jako v případě Avdijivky nebo Bachmutu. Bielieskov ale dodal, že pevnost ukrajinské obrany bude stále více záležet na dodávkách munice a zbraní od západních spojenců.

Třicet tisíc každý měsíc

Každopádně Putinovo Rusko má takzvaně „kde brát“ i pro následující měsíce nebo dokonce roky případných krvavých bojů, shodli se vojenští analytici. „V současné době je stávající denní počet obětí pro Rusko docela udržitelný,“ připustil Bielieskov.

Britové dodávají, že je ruská armáda schopná každý měsíc rekrutovat na třicet tisíc nových vojáků. Ruské ministerstvo obrany navíc oznámilo, že do konce roku vytvoří dva nové armádní sbory a čtrnáct divizí.

Možnou komplikací pro ruskou generalitu by byla pouze zásadní změna nálady v Rusku a případné náhlé zhroucení morálky ruských vojáků na frontě, uvedl Cranny-Evans. Rovněž Ukrajina má od loňského léta vysoké ztráty, doplnil, ale o celkových ztrátách Kyjev – podobně jako Kreml – mlží.

Koncem února 2024 prezident Volodymyr Zelenskyj připustil, že při obraně vlasti padlo za dva roky 31 tisíc Ukrajinců. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu už na konci minulého roku prohlásil, že Rusko zlikvidovalo 383 tisíc ukrajinských vojáků.

Napadená země má každopádně mnohem méně možností než útočník při náboru nových vojáků. Zelenskyj po měsících váhání nedávno podepsal zákon, který snižuje minimální věk pro povolávací rozkazy z 27 let na 25 let.