Prymulova slepá skvrna

Babišova vláda jedná v pandemii chaoticky a pro některá rozhodnutí nemá „tvrdá“ data.

Prymulova slepá skvrna
ilustrační foto | Michal Čížek týdeník HROT

Nemůžeme si dovolit ztratit další důvěru, reagoval minulý pátek premiér Andrej Babiš na schůzku svého ministra zdravotnictví Romana Prymuly v zavřené hospodě na Vyšehradě s prvním místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem. V tu chvíli už bylo takřka jasné, že Prymula po měsíci a dvou dnech v úřadu skončí (byť v době uzávěrky týdeníku Hrot odmítal vinu a řekl, že nehodlá sám odstoupit). Muž, který minulý týden vyhlásil celostátní lockdown a naléhal na striktní dodržování opatření, je sám bohorovně ignoroval. Celé to zní neuvěřitelně tragikomicky. Kdyby to přesně neilustrovalo boj této vlády proti koronaviru.

Pouhé dva dny před Prymulovou půlnoční schůzkou vláda už podruhé kvůli pandemii covidu-19 zastavila v podstatě celou zemi. Slyšeli jsme, že tím reaguje na alarmující vývoj situace, že akutně hrozí zahlcení našeho zdravotnictví. A že je to – zřejmě na rozdíl od dřívějších pudových rozhodnutí – racionální, pevnými daty podložený krok. Týdeník Hrot se proto rozhodl zjistit, nakolik jsou data, kterými ministr zdravotnictví Roman Prymula podepřel další lockdown, skutečně tvrdá.

Pochválíme se

Pozoruhodný byl už samotný způsob středeční prezentace nových opatření. Trojice zvěstovatelů – premiér Andrej Babiš, ministr průmyslu, dopravy a lec čeho dalšího Karel Havlíček a (tehdy ještě) ministr zdravotnictví Prymula – se dobrou půlhodinu chválila, co že všechno se už udělalo a jak pěkně to funguje, než se národ dověděl, co jej vlastně v dalších (minimálně čtrnácti) dnech čeká. Byla to klasická PR prezentace „úspěchů“, takže jsme se dověděli, že nám premiér osobně vytelefonoval tisíce nových lůžek a že nám přijede pomoct osmadvacet doktorů z Ameriky. (Jako by zrovna USA pandemii zvládaly skvěle.)

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit