Propadlé stravenky do koše nepatří. Mohou nakrmit chudé

Stravenky vydané v roce 2023 již v běžné prodejní síti využít nelze. Při zaslání jejich vydavateli však mohou posloužit k nákupu potravin pro potravinové banky, které pomáhají lidem v nouzi.

Propadlé stravenky do koše nepatří. Mohou nakrmit chudé
Expirované stravenky poslouží k nákupu potravin do potravinové sbirky. Na fotografii výdejna potravin v Praze. | Česká federace potravinových bank

Platnost loni vydaných stravenek skončila 31. prosince 2023. Aktuálně tak v obchodech s potravinami a v restauracích lze využít jen stravenky z roku 2024. Lidé, kteří v peněžence našli nespotřebované a již expirované stravenky, je však nemají vyhazovat. Mohou totiž posloužit dobré věci. Musí však jít o stravenky vydané společností Pluxee (dříve Sodexo).

„Propadlé stravenky vybíráme již tradičně, letos to bude už počtvrté. Lidé nám je mohou zasílat do konce února. Celou částku, kterou takto vybereme, darujeme České federaci potravinových bank,“ řekla Tereza Knířová, mluvčí ze společnosti Pluxee. V roce 2021 zaslali lidé expirované stravenky v celkové hodnotě 138 tisíc korun. Loni to bylo již 210 206 korun. I letos se objem nevyužitých stravenek odhaduje v řádu statisíců korun.

Potřebných přibývá

Česká federace potravinových bank je zastřešující organizací potravinových bank napříč republikou. Těch je aktuálně patnáct. Konkrétní pomoc je pak poskytována prostřednictvím výdejen, kterých je nyní přes 150. Za stravenky budou nakoupeny hlavně trvanlivé potraviny. Podporovanými skupinami lidí jsou zejména nízkopříjmové rodiny, samoživitelé a samoživitelky, dále senioři a seniorky.

„Počet lidí, kteří potřebují naši pomoc, bohužel každým rokem narůstá. Podle statistik se v současné době nachází pod hranicí chudoby až patnáct procent všech obyvatel České republiky,“ uvedl Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank.

Potravinové banky lze podpořit celoročně, a to například prostřednictvím finančního daru na účet organizace. Případně lze využít tradičního sběru potravin v obchodech. Ten proběhne již 24. dubna.

Expirované stravenky lze do konce února zasílat na adresu Stravenky pomáhají, Pluxee Česká republika a.s., Plzeňská 3350/18, 150 00 Praha 5.