Prodej iPhonů v Číně klesl. Tržní podíl zvyšuje Huawei

Apple se sice v Číně stal vůbec poprvé největším prodejcem mobilních telefonů, když předstihl společnost Vivo. Prodeje iPhonů ovšem v posledním loňském kvartále meziročně poklesly o 2,1 procenta a do popředí se derou jiné čínské firmy v čele s Huawei.

Prodej iPhonů v Číně klesl. Tržní podíl zvyšuje Huawei
ilustrační foto | StreetVJ / Shutterstock.com

Americký výrobce chytrých telefonů Apple prodal v Číně během posledního kvartálu loňského roku meziročně o 2,1 procenta méně iPhonů. Na čínském trhu mu roste konkurence v čele s místní firmou Huawei.

Pokles prodeje přístrojů Apple tak podtrhuje problémy, kterým americká firma na svém třetím největším trhu čelí, napsala agentura Reuters.

Za celý rok však Apple podle údajů IDC předstihl čínskou společnost Vivo a stal se největším prodejcem chytrých telefonů v zemi s tržním podílem 17,3 procenta. Největším prodejcem smartphonů v Číně tak byl úplně poprvé. Analytici nicméně předpovídají, že jeho prodej se letos opět dostane pod tlak.

Některé čínské společnosti a vládní agentury omezují zaměstnancům používání zařízení od Applu. S tímto krokem přišly, když americká vláda vyhlásila restrikce na čínské aplikace a zdůvodnila to obavami o bezpečnost.

Americkými sankcemi utrpělo i podnikání společnost Huawei. Ta se v loňském roce vrátila s novými produkty, což zintenzivnilo konkurenci. Čínský trh s chytrými telefony je největší na světě, v posledním čtvrtletí loňského roku ale vzrostl pouze o 1,2 procenta.

Odbyt přístrojů od společnosti Huawei se v závěrečném čtvrtletí loňského roku zvýšil o 36,2 procenta. Společnost se v tomto období stala čtvrtým největším prodejcem chytrých telefonů v Číně s tržním podílem 13,9 procenta. Ve stejném čtvrtletí o rok dříve měla podíl 10,3 procenta.

Podíl Applu na čínském trhu podle IDC ovlivňují výrobky konkurence a fakt, že firma své telefony jen málo aktualizuje, což snižuje celkovou atraktivitu iPhonů. Americká společnost si ale zájem zákazníků udržuje pomocí slev a propagačních akcí. Aby mohl lépe konkurovat, nabídl podnik začátkem tohoto měsíce iPhony se slevou 500 jüanů (bezmála 1600 korun).

Celkový odbyt smartphonů na čínském trhu ve čtvrtém čtvrtletí dosáhl 73,63 milionu kusů. Za celý rok to bylo 271 milionů chytrých telefonů, což je o pět procent méně než v roce předchozím, uvedla IDC. Apple zveřejní své hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí příští týden.