Podpora od vlády neznamená, že jí musím jít na ruku, říká generál Pavel

Odstup od vlády si chci zachovat, i když mě podpořila. A kritizovat ji se nebojím, říká kandidát na prezidenta Petr Pavel.

Podpora od vlády neznamená, že jí musím jít na ruku, říká generál Pavel
Petr Pavel | foto Tomáš Novák týdeník HROT

Dlouho to podle průzkumů veřejného mínění vypadalo, že si to ve finále prezidentských voleb mezi sebou rozdají expremiér Andrej Babiš (ANO) a generál Petr Pavel. Jenže v posledních týdnech vyletěla nahoru bývalá rektorka Danuše Nerudová. Vznikla tak silná trojka, mezi níž se patrně rozhodne o dvou postupujících do druhého kola.

„Vnímám to tak, že čelo pelotonu je mimořádně vyrovnané. Ale je to velmi těsné, v rámci statistické chyby. Zbývá nám ještě téměř měsíc a za tu dobu se toho nepochybně hodně odehraje a s preferencemi to ještě může hodně zahýbat. V hokejové terminologii bych to označil tak, že jsme po druhé třetině, vstupujeme do třetí a výsledek je pořád otevřený,“ říká v rozhovoru pro týdeník Hrot bývalý předseda Vojenského výboru NATO generál Pavel.

Očekává, že se s blížícím se prvním kolem předvolební kampaň přiostří, on ale zásadní změnu ve svém přístupu neplánuje. „Určitě se nebudu stavět do role nějakého politického predátora a překopávat celou kampaň,“ konstatuje Pavel, který spolu s Nerudovou a nezávislým senátorem Pavlem Fischerem patří mezi kandidáty, která podpořila vládní koalice Spolu.

„Jsem rád, že mi trojkoalice vyslovila důvěru, ale neberu to tak, že bych jí za to měl jít více na ruku,“ tvrdí generál Pavel, podle něhož si vládní kabinet zaslouží kritiku například za způsob komunikace s veřejností.

V čem je ze svého pohledu generál Pavel lepším kandidátem než jeho dva největší konkurenti Nerudová a Babiš? „Neřekl bych lepší. Spíše se snažím dát svoji nabídku do kontextu s tím, co nabízejí oni. Má nabídka je založená na celoživotní praxi v prostředí, které mi dalo dostatek zkušeností, abych mohl říct, že jsem schopen vést zemi v krizi,“ říká Pavel a připomíná svou zkušenost z čela Vojenského výboru Severoatlantické aliance.

„Musel jsem dosáhnout dohody nebo alespoň kompromisu s mnoha hráči různých zájmů, takže mi to je velice dobře známé. Můžu se rovněž opřít o všechny kontakty a reference, které jsem si vytvořil za celou dobu, co jsem sloužil v zahraničí. Pro zahraniční partnery rozhodně nejsem neznámou postavou. Navíc jsem otevřený tomu, abych přijímal rady, které směřují k řešení problémů,“ uvádí generál.

To, že za sebou nemá zkušenost v parlamentu nebo ve vládě, pokládá spíše za výhodu. „Znamená to, že jsem skutečně nezávislý. Nejen na politických stranách, ale také na nějaké firmě nebo skupině firem. Z toho důvodu nemusím nikomu nic vracet, necítím žádnou loajalitu – nejen k holdingům, ale ani advokátním kancelářím. Mohu si dovolit mluvit sám za sebe,“ konstatuje Petr Pavel.