Kdo vystřídá Zemana? V prvním kole bude rozhodující volební účast

Ani poslední televizní debata, která zároveň byla Babišovou premiérou, nerozhodnutým voličům moc nepomohla. 

Kdo vystřídá Zemana? V prvním kole bude rozhodující volební účast
ilustrační foto | Profimedia.cz

Debata na TV Nova potvrdila celkový trend posledních několika dní a týdnů. Všichni tři kandidáti mluvili především ke svým voličům. Přesněji řečeno k těm, které potřebují dostat k volebním urnám. 

Zatímco Babiš s Pavlem jako největší favorité podle všech průzkumů, ale i sázkových kanceláří logicky volili zajišťovací strategii, Danuše Nerudová se v diskusi musela pokusit o malý zázrak. Totiž dostat se zpátky do hry o druhé kolo, z níž postupně vypadla v posledních zhruba dvou týdnech. A to jí mohly zajistit jen cílené útoky proti oběma soupeřům. Proti Babišovi proto, aby ukázala, že je energičtější, odolnější, schopnější jej porazit ve druhém kole. Proti Pavlovi potom jako ztělesnění lepší a perspektivnější budoucnosti s méně poskvrněnou minulostí.

Těžký úkol, který vlastně nebylo možné bezezbytku splnit. Nerudové nelze upřít, že v poslední debatě zabojovala a zřejmě i zabodovala. Ztrácí však hodně, a tak její šance na postup zůstává mizivá. Sázkařský kurz 10 : 1 a více je dost výmluvný. 

Klíčový souboj se tak s vysokou mírou pravděpodobnosti odehraje mezi expremiérem a lídrem ANO a bývalým náčelníkem generálního štábu české armády a vysokým představitelem NATO. Za tohoto scénáře rozhodne to, zda se Pavlovi podaří z druhého kola udělat referendum o Babišovi, nebo naopak Babiš přesvědčí voliče, že jde o referendum o nepopulární vládě. Není to fér vůči prezidentskému úřadu, ale je to realita, s níž je nutné se smířit. 

Závěr kampaní Danuše Nerudové a Petra Pavla v obrazech

Danuše Nerudová zakončovala kampaň v Kutné Hoře Petr Pavel finišoval kampaň v pražském klubu Rock café Danuše Nerudová zakončovala kampaň v Kutné Hoře Petr Pavel finišoval kampaň v pražském klubu Rock café+9

Ale druhé kolo je ještě daleko. 

Už výsledek prvního kola totiž ukáže šance obou kandidátů. Pro Babišova protikandidáta, kterým bude zřejmě Petr Pavel, je před finální volbou důležité, aby byl relativně těsný. Aby bylo jasné, že je ve hře. Že jeho ztráta není beznadějná a že je o co hrát. Přesně takový výsledek je možný, ale vůbec není jistý. Předurčí ho volební účast (i neúčast).    

Zkrátka a dobře, zatímco odpovědnost za druhé kolo ponesou na svých bedrech kandidáti, odpovědnost za to první je teď už jen a jen na voličích.