Pfizer lhal o vakcíně proti covidu, tvrdí Texas a firmu žaluje

Pfizer podle texaského ministra spravedlnosti Kena Paxtona „zkreslil informace o účinnosti vakcíny a snažil se umlčet osoby, které chtěly o přípravku pravdivě informovat“.

Pfizer lhal o vakcíně proti covidu, tvrdí Texas a firmu žaluje
ilustrační foto | Shutterstock.com

Texaský ministr spravedlnosti Ken Paxton žaluje společnost Pfizer za to, že „nezákonně zkreslovala informace o účinnosti vakcíny proti covidu“. Farmaceutický gigant podle Paxtona záměrně zkresloval statistiky a data týkající se účinnosti očkovací látky.

Žaloba přichází poté, co ministerstvo zahájilo letos v květnu kontrolu společnosti. Pfizer obvinění odmítá, žalobu považuje za neopodstatněnou. O případu informuje například The Guardian.

Paxton: Firma úmyslně zkreslovala informace

Pfizer při propagaci vakcíny proti covidu sliboval 95procentní účinnost, což je, jak tvrdí Paxton, zavádějící. Podle texaského ministra spravedlnosti bylo snížení rizika u očkovaných lidí pouze relativní, tvrzení mělo být navíc založené jen na dvouměsíčních údajích z klinických studií. Dokazovat to podle něj má i fakt, že se průběh pandemie zhoršil i po startu očkování.

„Společnost Pfizer úmyslně zkreslila informace o účinnosti vakcíny a snažila se umlčet osoby, které chtěly o přípravku pravdivě informovat. Snažila se tak usnadnit rychlé schválení očkovací látky a umožnit její rozsáhlejší komerční využití,“ je doslova uvedeno ve stížnosti republikánského ministra spravedlnosti.

Pfizer: Informovali jsme vědecky přesně a podloženě

Vakcínou proti covidu od Pfizeru bylo dosud naočkováno 1,5 miliardy lidí a výrobce za ni utržil desítky miliard dolarů. Farmaceutický kolos v reakci na žalobu uvedl, že veškerá jeho prohlášení o vakcíně jsou vědecky přesná a podložená.

„Očkovací látka prokázala příznivý bezpečnostní profil ve všech věkových skupinách a pomohla chránit před závažnými následky covidu, včetně hospitalizace a úmrtí. Společnost Pfizer je hluboce oddána péči o blaho pacientů a má jako svou nejvyšší prioritu bezpečnost a efektivitu svých produktů.“

Žaloba je Paxtonovou druhou žalobou proti společnosti Pfizer. V jiném případě žaluje Pfizer kvůli manipulaci s testy jakosti léčivých přípravků, což mělo mít údajně za následek distribuci neúčinných léků k léčbě poruchy pozornosti u dětí.

Republikánský ministr spravedlnosti si od současné žaloby podle svých slov slibuje přinést spravedlnost těm spoluobčanům, kteří byli donuceni k očkování „produktem prodávaným prostřednictvím lží“.