Oslava kapitalismu: aktiva BlackRocku dosáhla rekordní hodnoty 10,5 bilionu dolarů

Objem spravovaných prostředků americké společnosti BlackRock, která je největším světovým správcem aktiv, dosáhl díky růstu trhů rekordní hodnoty 10,5 bilionu dolarů (přes 250 bilionů korun). Společnost díky vyšším poplatkům za investiční poradenství a správu v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk o 36 procent.

Oslava kapitalismu: aktiva BlackRocku dosáhla rekordní hodnoty 10,5 bilionu dolarů
ilustrační foto | Tada Images / Shutterstock.com

Globální akciové trhy v prvním čtvrtletí výrazně rostly. Pomáhalo jim očekávání, že hlavní světové centrální banky skončily se zpřísňováním měnové politiky a že přejdou ke snižování úrokových sazeb. Širší index S&P 500 stoupl v prvních třech měsících roku o deset procent a ukazatel výkonnosti světových akcií MSCI o 7,7 procenta.

Objem aktiv ve správě společnosti BlackRock vzrostl v prvním čtvrtletí oproti předchozímu roku o 15 procent. Poplatky za investiční poradenství a správu, které se z jejich objemu odvozují a jsou hlavním zdrojem příjmem společnosti, se zvýšily o téměř 8,8 procenta na 3,63 miliardy dolarů.

„Vidím největší příležitosti, jaké jsem kdy viděl pro BlackRock, pro naše klienty a pro naše akcionáře," řekl podle agentury Reuters na setkání s investory předseda představenstva a generální ředitel společnosti Larry Fink. Zmínil příležitosti pro investory v oblastech, jako je umělá inteligence (AI), některé rozvíjející se trhy a potřeba nové infrastruktury.

Společnost BlackRock poskytuje služby v oblasti správy investic drobným i institucionálním klientům po celém světě, včetně státních investičních fondů, pojišťoven a velkých korporací. V lednu oznámila, že převezme za 12,5 miliardy dolarů firmu Global Infrastructure Partners. Transakce by podle finančního ředitele Martina Smalla měla být dokončena ve třetím čtvrtletí.