Warren Buffett hlásí návrat obřích zisků. Stíny však zůstávají

Konglomerát Berkshire Hathaway v čele s legendárním investorem měl loni provozní zisk o 21 procent vyšší než v roce 2022. Především zásluhou pojišťovnictví.

Warren Buffett hlásí návrat obřích zisků. Stíny však zůstávají
Warren Buffett | Shutterstock.com

Společnost Berkshire Hathaway vykázala ve čtvrtém čtvrtletí provozní zisk 37,6 miliardy dolarů. Tímto výsledkem více než zdvojnásobila zisk za totéž období roku 2022 (18,1 miliardy dolarů). Za celý rok 2023 vzrostl její provozní zisk meziročně o 21 procent.

Hlavní podíl na příznivých číslech přitom mají pojišťovny v čele s firmou GEICO. Zatímco čistý zisk se v roce 2023 vyšplhal na 96,2 miliardy dolarů, provozní zisk za rok 2023 činil 37,4 miliardy dolarů. Oproti roku 2022 vzrostl o 21 procent a je o 56 procent vyšší než před rokem 2019.

 

Pro Berkshire Hathaway má význam sledovat především celoroční výsledky a v nich především provozní zisk. Krátkodobé výsledky nemají pro firmu význam, protože její vedení se zaměřuje na zvyšování dlouhodobé hodnoty, nikoliv na plnění čtvrtletních úkolů. Cílem je při pohledu na výsledky zjistit, zda segmenty, do nichž Buffett investuje, obecně vzato fungují podle jeho očekávání.

I proto dává Buffett před tradičními metrikami sledování firemního hospodaření (tržby a celkový čistý zisk) přednost právě sledování provozního zisku. Ten lépe odstraňuje zkreslení způsobené změnami na trhu a přesněji odráží ziskovou sílu firmy. Dodejme, že za poslední loňské čtvrtletí vzrostl oproti roku 2022 o 28 procent.

oučástí výroční zprávy je tradiční hodnotící dopis Warrena Buffetta. Ten letošní začal dojemnou poctou Charliemu Mungerovi, Buffettovu partnerovi v čele firmy, který zemřel v listopadu krátce před nedožitou stovkou (k ní má mladší generace reprezentovaná Buffettem ještě sedm let). Buffett označil v dopise Mungera za „architekta“ a sebe sama za „generálního dodavatele“.

Jak Buffett předpověděl, silné zisky za rok 2023 pocházejí z provozu pojišťoven, ale jejich obrovský úspěch zakrývá některé významné problémy pod povrchem. Buffettův dopis se zabývá problémy ve dvou provozních segmentech: v železniční společnosti BNSF a v energetické společnosti Berkshire Hathaway (BHE). Zisk BNSF Railway před zdaněním byl v roce 2023 nižší než v letech 2022, 2021 a v období před rokem 2019. U společnosti BHE došlo k ještě výraznějšímu poklesu zisku oproti stejným obdobím.

Pojišťovna GEICO se sice vrátila k ziskovosti, ale její tržby nerostly, což značí, že obrat k lepšímu je teprve na půli cesty. Čísla v některých segmentech – právě v citované železniční dopravě a energetice – jsou slabší, než se očekávalo. Ani oblast luxusního bydlení nefunguje podle očekávání.

O společnosti BNSF Railway Buffett napsal, že „zvýšení mezd, vyhlášené ve Washingtonu, bylo daleko za inflačními cíli země“. A v případě inženýrských sítí se dlouze rozepsal o zpřísněné regulaci v několika státech, které omezily ziskovost energetických společností. „Regulační prostředí v několika státech vyvolalo přízrak nulové ziskovosti nebo dokonce bankrotu,“ napsal s odkazem na kalifornskou Pacific Gas & Energy a havajskou Hawaiian Electric.

Kritika regulace i přeplácení

Buffettovi odpůrci si nemohli nevšimnout, že kritika regulačních opatření není obvyklou součástí Buffettova veřejného vystupování. Naopak, jak tvrdí kritici, je mistrem v nacházení silně regulovaných tržních segmentů, v nichž pak buduje svoji – velmi výnosnou – převahu.

Jiným neobvyklým rysem letošního Buffettova dopisu akcionářům byla propagace investic do pěti japonských firem. Všeobecně se to vnímá jako jeho sázka na dlouho očekávaný obrat v japonské ekonomice. Zároveň toho však Buffet využil k rýpnutí do americké praxe přeplácení vrcholových manažerů. „Vedení všech pěti společností se k vlastním odměnám staví mnohem méně agresivně, než je ve Spojených státech obvyklé,“ napsal Buffett.

Další věcí, která mohla čtenáře dopisu zarazit, byla obrovská zásoba hotovosti, kterou firma čerpá z výše zmíněného pojišťovnictví a kterou používá k realizaci významných transakcí. Ke konci roku se tato zásoba rozrostla na 163,3 miliardy dolarů. Buffett je však v rozporu s běžnou praxí neinvestoval.

Napsal, že viděl jen málo příležitostí, jak tuto hotovost výhodně ve velkém měřítku utratit. „V této zemi zůstává jen hrstka společností, které jsou schopny skutečně významně přispět byznysu Berkshire, a ty donekonečna přebíráme my i ostatní,“ napsal. „Celkově vzato nemáme žádnou možnost dosáhnout ohromujících výsledků.“

Člověka napadne, že pokud v největší ekonomice světa není nic, co by stálo za koupi, je možná obrázek o fungování takové ekonomiky, jenž plyne ze čtení výsledků Berkshire, příliš optimistický.

Bizarní výjimka

V posledních letech konglomerát upřednostňoval zásoby hotovosti k odkupu vlastních akcií, aby posílil výnosy pro investory. Ve čtvrtém čtvrtletí odkoupila firma své akcie za skoro 2,2 miliardy dolarů, přičemž celkové nákupy v roce 2023 dosáhnou téměř 9,2 miliardy dolarů.

Berkshire kromě toho některé nákupy provedla, ale kvůli bizarní výjimce, kterou si vyjednala u regulátorů Wall Street, nevíme, jaké nákupy to jsou. Výjimka spočívá v tom, že na rozdíl od ostatních investorů nemusí Berkshire Hathaway zveřejňovat identitu nakupovaných akcií.