Orlí hnízdo v nesnázích

Německý nemovitostní obr Adler Group se zapletl s (údajným) podvodníkem, hrozí mu kolaps

„All work and no play makes Jack a dull boy. All work and no play makes Jack a dull boy. All…“ Samá práce a žádná zábava, z toho Jack zblbne, sepisoval v opuštěném hotelu mučivým opakováním téže věty Jack Nicholson svědectví o duševním rozkladu své postavy ve filmu Osvícení (The Shining). Režisér Stanley Kubrick si tehdy pro ten výjev zvlášť vyžádal psací stroj značky Adler. To bylo v polovině sedmdesátých let, v době, kdy se noblesní německá strojírenská firma toho jména ještě držela svého kopyta.

Šikovný Turek

Cevdetu Canerovi byly tehdy sotva tři roky. Narodil se jako sedmé z deseti dětí tureckých Kurdů, emigrantů do rakouského Lince. V posledních letech druhého tisíciletí, zhruba v době, kdy se Adler pustil do realitního byznysu, si vysloužil první podnikatelské úspěchy coby zakladatel firmy, jež provozovala call centra; tehdy to nebyl tak běžný byznys jako dnes.

A také ještě nikdo netušil, že spojení renomované německé firmy, třetího největšího hráče na tamním trhu rezidenčních nemovitostí, a ambiciózního rakouského selfmademana se jednou stane předmětem přestřelky na finančních trzích, jež bude hlasitě slyšet až v Londýně a New Yorku. A není to přestřelka ledajaká – jde v ní o důvěryhodnost investičních bank, finančních regulátorů i (užitečných, ale nepopulárních) obchodníků spekulujících na pokles akcií vybraných firem na burzách.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit