Obří průšvih Twitteru

Přestože firma tvrdí, že potíže vyřešila, získat zpět důvěru uživatelů nemusí být jednoduché.

Vracím peníze své komunitě. Každou částku, kterou v bitcoinech pošlete na adresu níže, zdvojnásobím a pošlu vám ji zpátky. Tento či podobně znějící tweet se objevil minulou středu v noci na účtech celé řady známých osobností. Finanční přilepšení nabízeli například Bill Gates, Elon Musk, Barack Obama, Jeff Bezos, Warren Buffett, Michael Bloomberg, Kim Kardashianová a řada dalších vlivných účtů s miliony sledujících. 

Podivná výzva byla brzy odhalena jako masivní podvod. Hackerům se podařilo nad vybranými účty získat kontrolu a zneužili je pro až banální podvůdek. Jejich opravdoví majitelé s tím pochopitelně neměli nic společného. Přesto ale mnoho lidí naletělo – než Twitter problém vyřešil, trvalo to několik hodin. Hackerům se tak podařilo vylákat v bitcoinech v přepočtu téměř tři miliony korun.

Náročná hackerská akce v kombinaci s poměrně průhledným pokusem o vylákání peněz hned vzbudila podezření. Nebyl skutečný cíl jiný? Chtěli útočníci kompromitovat Twitter? Chtěli sociální síti dát najevo, že zdaleka není neprůstřelně chráněná? Či snad spekulovali na pokles akcií firmy? Skutečná motivace zatím odhalena nebyla.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit