Nevěsta jménem Moneta

Nachystá Jiří Šmejc banku pro domácí štiky, nebo dá přednost zahraničním peněžním domům? Hra o Monetu teprve začíná.

Nevěsta jménem Moneta
Budoucnost Monety bude teď záviset i na domluvě těchto mužů. Jiří Šmejc a Pavel Tykač se potkali v době Železného TV Nova, ale bližší byznysové vztahy dnes nemají. Fotografie je zachycuje při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze v roce 2016. | Profimedia.cz

Na konci května to v českých bankách jen zašumělo. Po dlouhých pěti letech příprav, řadě zvratů a nejrůznějších právních manévrech definitivně padlo chystané spojení bankovních aktiv skupiny PPF s Monetou Money Bank. Na trhu se tím odbrzdily dosud neviditelné síly.

V kancelářích od Pankráce přes Michli, Invalidovnu, Radlice až po Stodůlky – všude tam sídlí významné tuzemské banky – začaly bleskově vznikat specializované týmy, které dostaly jediný úkol: analyzovat možnosti převzetí šesté největší banky na českém trhu z pohledu velikosti aktiv.

„Moneta byla vždy pro strategické hráče na trhu zajímavý cíl. Nikdo z nich by ale nešel proti PPF. Teď se situace dramaticky změnila a všichni vyhlásili pohotovost. Vidíme zájem všech velkých domácích bank, ale hovoří se také třeba o bankovních skupinách z Polska,“ popisuje aktuální situaci nejmenovaný český investiční bankéř, který dění kolem někdejší GE Money Bank bedlivě sleduje.

Ačkoli zatím nejsou přesně známé záměry nového šéfa PPF Jiřího Šmejce, který v rámci svého prvního velkého rozhodnutí v čele skupiny dlouho chystanou operaci spojení s Air Bank odpískal, všichni tuší, že role PPF v příběhu může rychle skončit. A onen asi třetinový podíl, který PPF v Monetě v posledních letech zkoncentrovala, může pro zájemce představovat poměrně pohodlný způsob, jak si otevřít cestu k ovládnutí velké a zajímavé banky.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit