Nechá se Babiš opět vytočit? Televizní debaty rozhodnou o prezidentovi

Všechno zatím nasvědčuje tomu, že budoucím prezidentem po Miloši Zemanovi bude jeden z trojice Danuše Nerudová, Andrej Babiš, Petr Pavel. Podle průzkumů je jejich souboj až neuvěřitelně vyrovnaný.

Nechá se Babiš opět vytočit? Televizní debaty rozhodnou o prezidentovi
Babiš zatím do společných debat s ostatními kandidáty nechodil. Teď se jim ovšem už vyhýbat nemůže. | Profimedia.cz

Stále je ovšem mnoho lidí, kteří se dosud nerozhodli, komu dají svůj hlas. Část z nich si nepochybně zvolí podle toho, jak na ně daný kandidát zapůsobí ve společné televizní debatě. Právě slovní souboj před televizními kamerami rozhodne, kdo ze silné trojky postoupí do druhého kola.

Na první pohled by se mohlo zdát, že nejslabším v této disciplíně je Andrej Babiš (ANO). Neumí pořádně česky, snadno se nechá vytočit, reaguje impulzivně, podrážděně, až agresivně. Právě proto ho jeho volební tým nechával relativně dlouho stranou – Babiš do společných debat s ostatními kandidáty nechodil. Teď se jim ovšem už vyhýbat nemůže.

Bylo by však mylné se předem domnívat, že Babiš opět pohoří, jako například před posledními sněmovními volbami, kdy vystupoval hodně podrážděně, vztekle. Bylo to možná i pod dojmem toho, že předvolební průzkumy hnutí ANO favorizovaly. Teď je ale situace odlišná a Babišovi poradci to samozřejmě vědí. A především měli čas na to, aby Babiše na všechny záludnosti televizních debat připravili.

Když Babiš chce, umí vystupovat velmi klidně a vstřícně, byť odvrácená strana jeho povahy bývá v zákulisí značně odlišná: i na své nejbližší spolupracovníky dokáže křičet, urážet je a být vulgární. Takovou tvář ale Babiš nesmí před kamerami ukázat. Moc dobře to ví. Je samozřejmě otázkou, zda to do puntíku dokáže. A jestli třeba jeho vyzyvatelé nezvolí takovou taktiku, aby se ho pokusili vytočit.

Babiš se má od koho učit. Jeho podporovatel, dosluhující prezident Miloš Zeman, právě díky televizním debatám vyhrál obě přímé prezidentské volby. Napřed porazil Karla Schwarzenberga a poté i Jiřího Drahoše, i když právě pozice druhého z nich byla před televizními debatami lepší než Zemanova. 

Jenže Zeman je mistr slova, před kamerou navíc vystupuje velmi klidně, sebejistě, jako by znal na všechno odpověď, nezaváhá. Navíc dokáže najít soupeřovo „slabé“ místo a na něj se zaměřit – i když třeba ohnutými, nebo dokonce nepravdivými argumenty. Už za pár dní se ukáže, jestli se Babiš od Zemana poučil.