Hrad je nejlepší místo, kde se ukrýt před soudem. O Babišově motivaci už není pochyb

Poslední stání u soudu jednoznačně potvrdilo, že Babiš chce být na Hradě dřív, než v kauze Čapí hnízdo padne rozsudek.

Hrad je nejlepší místo, kde se ukrýt před soudem. O Babišově motivaci už není pochyb
Andrej Babiš a jeho advokát Eduard Bruna u soudního přelíčení | foto Profimedia.cz

Kdo snad ještě pochyboval, že Andrej Babiš (ANO) usiluje o to, stát se prezidentem, aby ho hradní funkce ochránila před nepříjemným soudem v kauze Čapí hnízdo, poslední kolo soudního přelíčení mu muselo otevřít oči.

Jednoznačnou taktikou Babišových advokátů je totiž soudní jednání co nejvíce natahovat. Pokud by se Babiš stal prezidentem, muselo by se totiž přelíčení přerušit – nejvyšší ústavní činitel nemůže být za podvody trestně stíhán.

Snaha o protahování procesu byla patrná od počátku, ale právě poslední stání v soudní síni tuto taktiku jednoznačně potvrdilo. Babiš se pokusil odročit jednání už na počátku, když argumentoval, že se ve své kauze obrátil na Ústavní soud. Expremiér se totiž snaží zpochybnit způsob, jakým ho Sněmovna vydala k trestnímu stíhání.

S tím ještě u soudce Jana Šotta nepochodil. Vyšel až druhý pokus, když obhájce spoluobžalované Jany Nagyové požadoval, aby před soudem vypovídali znalci nového znaleckého posudku, který si obhajoba nechala vypracovat. Ale ti prý mohou dorazit až 4. ledna. Advokáti Nagyové i Babiše poté oznámili, že u soudu nebudou nyní vypovídat – až po Novém roce.

Není samozřejmě vůbec vyloučeno, že se zkraje ledna objeví další snaha o odročení soudního jednání, které už míří do finále – aby soudce nevynesl rozsudek ještě před prvním kolem voleb. Svědek předvolaný obhajobou může například onemocnět. Ale to jsou zatím jen spekulace, uvidíme začátkem nového roku.

Ostatně pokud Babiš stále dokola tvrdí, že je nevinný, že jde o politický proces na objednávku (koho, Kalouska?), spiknutí polistopadového kartelu, mělo by být přece v jeho zájmu, aby byl soud uzavřen co nejdříve osvobozujícím rozsudkem, a tedy jeho očištěním.

Pokud ovšem bývalý premiér přelíčení protahuje, spíše to ukazuje na to, že si jeho advokáti až tak nevěří a rozsudek by mohl znít, že je Babiš vinen.