Průzkum: Navzdory Okamurovi i Rajchlovi. Češi Rusko rádi nemají

Rusko je Čechy nadále nejméně oblíbenou zemí a válka tento pocit ještě více prohloubila.

Průzkum: Navzdory Okamurovi i Rajchlovi. Češi Rusko rádi nemají
ilustrační foto | Tomáš Novák, týdeník Hrot

Ze sociálních sítí, dezinformačních webů nebo z vyjádření nejednoho českého politika parlamentních (SPD) i neparlamentních stran a seskupení (PRO a další) by se mohlo zdát, že bez ohledu na Putinovu více než roční brutální agresi na Ukrajině získává ruské vidění světa v tuzemské společnosti stále větší váhu.

Jenže pokud se podíváme na výsledky aktuálního průzkumu agentury STEM, které se více než tisícovky osob ptalo na jejich vztah k vybraným státům, zjistíme, že Rusko vyšlo z bezmála třicítky zemí jednoznačně nejhůře.

Lidé udělovali jednotlivým zemím známky jako ve škole: od jedničky po pětku. Pravda je, že podíl pozitivního hodnocení (jednička nebo dvojka) se od roku 2022 mírně zvýšil z dvanácti na šestnáct procent.

Je to ale stále méně než před válkou. Rusko současně dostalo zdaleka největší podíl vyloženě negativních známek – čtyřku nebo pětku mu udělily dvě třetiny obyvatel.

Zdroj: STEM

Negativní image Putinovy říše, která se u české veřejnosti projevila už na samém počátku invaze, se tak víceméně nemění a přetrvává i více než rok od začátku války.

Posunulo se ovšem vnímání Ukrajiny. Vztah k této zemi se oproti roku 2022 mírně „zhoršil“, ovšem i tak zůstává o něco lepší, než byl před ruskou agresí.

V aktuálním průzkumu dalo Ukrajině jedničku nebo dvojku 33 procent dotázaných, trojku třicet procent a čtyřku nebo pětku 37 procent obyvatel. V tomto ohledu se nepochybně projevuje také to, že Česko přijalo v přepočtu na počet obyvatel nejvíce ukrajinských uprchlíků.