Glosa: Rajchl jako chudá nevěsta, o kterou se ještě poperou

Pro Okamuru může být Rajchl největším konkurentem, který mu přetáhne voliče.

Glosa: Rajchl jako chudá nevěsta, o kterou se ještě poperou
Uskupení PRO advokáta Jindřicha Rajchla přisoudil volební model agentury Kantar pro Českou televizi tři procenta. | Profimedia.cz

Desítky tisíc lidí na Václavském náměstí, ale především prolomení psychologické hranice ve stranickém průzkumu: uskupení PRO advokáta Jindřicha Rajchla přisoudil volební model agentury Kantar pro Českou televizi tři procenta.

Samozřejmě, je to teprve první „vlaštovka“, navíc tři procenta pro vstup do Sněmovny nestačí. Ale PRO se tímto výsledkem dostalo na stejnou úroveň jako Přísaha, KSČM nebo vládní KDU-ČSL.

Ačkoli jeho případný politický úspěch je stále ještě ve hvězdách, v určitých politických kruzích už Rajchlovy relativně úspěšné aktivity vyvolávají minimálně lehkou nervozitu.

Řeč je samozřejmě především o Tomiu Okamurovi a jeho SPD, kteří míří na stejnou část veřejnosti jako Rajchl, tedy na nespokojené občany, již rádi poslouchají jednoduchá, podbízivá hesla o neschopných politicích nebo celosvětovém míru. Ostatně přítomnost okamurovského poslance Jaroslava Foldyny mezi řečníky na poslední demonstraci to dokládá.

Pokud bude Rajchlova hvězda dále stoupat, je otázkou, jestli Okamura napříště Foldynovi nezakáže na podobné akce chodit. Pro Okamuru může být Rajchl skutečně největším konkurentem, který mu přetáhne voliče.

Ostatně když Foldyna prohlásil, že by SPD mohla vytvořit troj­koalici právě s PRO a Trikolorou, Okamura ani jeho pravá ruka Radim Fiala se na to moc netvářili. Podle nich je na stole především spolupráce s Trikolorou.

Pochopitelně, protože od ní politické nebezpečí tolik nepociťují – v posledním volebním modelu se Trikolora mezi významnými stranami neobjevila.