Následuj kvalitu

Chcete čistý a výkonný motor? Tankujte v síti ORLEN Benzina

Následuj kvalitu
ilustrační foto | Orlen

Správná péče o náš vůz je vždy namístě. Věděli jste, že pro zachování jeho dlouhodobého optimálního provozu hraje zásadní roli čistota motoru? Jenže motor nelze jen tak čas od času vymontovat a vyčistit. Proto byly vyvinuty pohonné hmoty, které se o čistotu motoru starají samy! Jediné, co musíme udělat, je tankovat na těch čerpacích stanicích, které paliva s čisticími účinky nabízejí.

Rozdílná aditiva

Není palivo jako palivo. Kvalita pohonných hmot hraje pro správné fungování vozidel opravdu důležitou roli. Dá se říci, že základní paliva jsou na všech čerpacích stanicích víceméně totožná. Rozdíl v jejich výsledné kvalitě a prospěšnosti pro motorovou soustavu však dělají aditiva, což jsou ve většině případů směsi několika typů látek, které se do paliv přidávají pro vylepšení jejich užitných vlastností.

Při provozu se v motoru totiž vytvářejí karbonové usazeniny, které vznikají nedokonalým spalováním. Společně s dalšími složkami paliv se usazují ve vstřikovacích tryskách a na ventilech. Moderní motory jsou na takové usazeniny citlivé, a pokud nečistot přibývá, může dojít k narušení optimálního proudění paliva, a tedy ke snížení výkonu, zvýšení spotřeby a k ohrožení chodu celého motoru. Tomu lze zabránit přidáním účinných přísad s čisticí schopností.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit