Nadějné české startupy, které mají letos potenciál prorazit

Každý rok se česká startupová scéna rozroste o nové projekty, z nichž mají mnohé velkou pravděpodobnost, že se etablují i v zahraničí. Česko totiž dokáže generovat talenty jak z oblasti IT, tak třeba i designu či inovací ve službách, které dokážou své schopnosti přetavit v úspěšný podnik.

Nadějné české startupy, které mají letos potenciál prorazit
ilustrační foto | Foto: Shutterstock.com

Web EU-Startups přináší přehled nadějných startupů, které by mohly letos výrazně zamíchat kartami:

KARDI AI 

KARDI AI je olomoucký startup, který vznikl v roce 2022 a získal investici ve výši 1,9 milionu eur. Cílem projektu je proniknout do zdravotnictví s produktem MyCardi, což je v podstatě přenosné EKG spojené s mobilní aplikací. Diagnostická data v podobě záznamu srdečního tepu vyhodnocuje v reálném čase neuronová síť, která může výsledky buď zobrazit uživateli, nebo třeba zaslat lékaři. Ten může na základě těchto informací například upravit stávající léčbu či predikovat zdravotní stav.  

Filuta AI 

Pražský startup Filuta AI, založený též v roce 2022 v rámci investic získal již 2,4 milionu eur. Jeho smyslem je demokratizovat umělou inteligenci tím, že ji zefektivní díky za použití ještě rychlejší technologie. Filuta AI je totiž inteligentní automatizovaná platforma, navržená od základů na principu kompozitní AI. Ta umožňuje řádově rychlejší vývoj modelů ve srovnání s ručně kódovaným modelováním. V průmyslu může taková technologie například optimalizovat výrobu, kontrolovat kvalitu v reálném čase či predikovat údržbu. 

Cruxo 

Další pražský startup Cruxo z roku 2022 a investicí ve výši 800 tisíc eur, slouží jako komplexní řešení pro zefektivnění firemního marketingu napříč obory podnikání. Jeho hlavní devizou je, že integruje data, zacílení a různé nativní reklamní formáty a zároveň i jejich umístění.

Blindspot Technologies 

Startup Blindspot Technologies se sídlem v Praze se specializuje na vývoj a poskytování řešení v oblasti kybernetické bezpečnosti se zaměřením na ochranu před kybernetickými útoky. Využitím pokročilých AI a cloudových technologií chrání základní infrastrukturu, finanční aktiva a pověst. Společnost byla založena v roce 2023 a získala již 1,4 milionu eur. 

Wopee.io 

I tento startup vznikl v roce 2023 v Praze a získal zhruba 300 tisíc eur. Jeho hlavním cílem je vývoj autonomních testovacích robotů, které slouží k nezávislé navigaci a pochopení složitosti webových aplikací. To pak umožňuje efektivnější testování bez nutnosti další automatizace.