Startup Weavix roste a chce s chytrou vysílačkou proniknout mezi zaměstnance v první linii

Mobilních telefonů a dalších komunikátorů je na trhu celá řada. Avšak málokterý výrobce se při vývoji zaměřuje na jednu konkrétní skupinu uživatelů. A přesně takovou cestou jde startup Weavix, který svými chytrými vysílačkami Walt cílí zejména na zaměstnance v první linii.

Startup Weavix roste a chce s chytrou vysílačkou proniknout mezi zaměstnance v první linii
Vysílačka Walt | Weavix

Pro zdravotníky, hasiče, ale třeba i pracovníky v energetickém průmyslu či ve stavebnictví je klíčová zejména rychlost a efektivita komunikace. Většinou pro spojení s ostatními používají buď vysílačky, nebo mobilní telefony, které však v mnoha případech nejsou zrovna ideálním řešením. V roce 2022 se proto v USA zrodil technologický startup, jehož cílem je proniknout do těchto oblastí a nabídnout lidem jediný komunikátor, který svou roli bez problémů zvládne v jakémkoli prostředí i v jakékoli – třeba i kritické – situaci. 

A potenciál opravdu má. Oproti jiným zařízením tohoto typu totiž Walt disponuje vestavěnou GPS, displejem i překladačem pro odstranění jazykových bariér. Komunikace samotná pak probíhá skrze technologii PT3 (Push-to-three), takže každý uživatel může s ostatními komunikovat stisknutím tlačítka, a to jak prostřednictvím hlasu, tak obrazových zpráv či přímo videa díky integraci MS Teams. Zařízení má zároveň mnoho dalších funkcí, které jsou zaměřené například na bezpečnost, včetně softwarové platformy, s níž je následně ze zaznamenaných dat možné analyzovat efektivitu pracovníků v první linii, řešit provozní problémy i vytvářet různé plány do budoucna.

Weavix

Vysílačka Walt Vysílačka Walt Vysílačka Walt Vysílačka Walt+1

„Vzhledem k inovacím, které probíhají na trhu práce v první linii, jsem si uvědomil, že mám velkou příležitost. Příležitost vytvořit řešení, jež umožní jak pracovníkům, tak managementu efektivně pracovat,“ uvedl Kevin Turpin, spoluzakladatel a generální ředitel Weavixu, v e-mailovém rozhovoru pro TechCrunch s tím, že platforma Weavix propojuje pracovníky v terénu prostřednictvím několika způsobů komunikace i dat, a má tedy možnost změnit způsob práce v první linii ve velkém měřítku. 

A tomu evidentně věří i investoři, protože podle webu TechCrunch dnes společnost Weavix oznámila, že získala 23,6 milionu dolarů od společnosti Insight Partners, čímž se celkový kapitál společnosti zvýšil na 33,6 milionu dolarů. Kevin Turpin k tomu uvedl, že chce tyto finance využít na rozšíření aktivit v USA a zároveň zvýšení počtu zaměstnanců na více než 150 lidí.