Muskův masakr: Propustil desetinu Tesly, zaměstnanci na to přišli, až když je ostraha nepustila do práce

Pracovníci společnosti Tesla se dozvěděli o svém propuštění neobvyklým a náhlým způsobem – jejich čipy byly deaktivovány a oni byli posláni zpět domů bez možnosti vstoupit do pracovních prostor. Tento krok přišel po nedělním oznámení firmy, že dojde k propuštění více než deseti procent její globální pracovní síly.

Muskův masakr: Propustil desetinu Tesly, zaměstnanci na to přišli, až když je ostraha nepustila do práce
Gigafactory společnosti Tesla | Hrot24, vytvořeno pomocí Dall-E 3

Zmatky a frustrace panovaly zejména v pondělí ráno u vstupů do gigatovárny Tesla ve městě Sparks v Nevadě. Zaměstnanci, kteří přicházeli do práce, byli překvapeni, když bezpečnostní služba kontrolovala jejich vstupní karty a následně je informovala, že pokud jejich kartička nefunguje, znamená to, že již nejsou součástí firmy. Mnozí z nich byli nuceni čekat ve vícehodinových frontách, než se dozvěděli o svém osudu.

Podobná situace se odehrála i v továrně Tesly ve Fremontu v Kalifornii, kde byli zaměstnanci také odmítnuti při pokusu o vstup do budovy. V obou případech byli pracovníci, u kterých průkazy nefungovaly, odvezeni zpět do města v samostatných vozidlech, píše respektovaný web Business Insider.

Celosvětově Tesla před škrty zaměstnávala okolo 140 tisíc zaměstnanců, přes tři tisíce z nich přitom pracovalo ve zmíněné továrně v Nevadě. Zároveň s nynějším propouštěním oznámili svůj odchod z Tesly také dva klíčoví manažeři, což vyvolává další otázky ohledně budoucího směřování společnosti.

Tato masová redukce pracovní síly přichází v době, kdy Tesla čelí různým výzvám, včetně otázek týkajících se udržitelnosti výrobních cílů. Jak už jsme napsali, čelí společnost založená jedním z nejbohatších lidí na planetě Elonem Muskem dlouho neviděnému poklesu prodejů. Tesla se navíc ocitla pod tlakem na vysoce konkurenčním trhu elektroaut v Číně.

Incidenty, kdy se zaměstnanci dozvídají o propuštění až v momentě, kdy nemohou přistupovat do pracovních prostor, jsou široce kritizovány jak veřejností, tak analytiky. Loni něco podobného potkalo zaměstnance jiného technologického obra, konkrétně Googlu. Někteří z nich se dozvěděli o tom, že jsou propuštěni, až ve chvíli, kdy je jejich firemní kartičky nechtěly pustit do kanceláře.