Umělá inteligence do roka překoná kapacitu člověka, do pěti let celého lidstva, předpovídá Musk

Schopnosti rozvíjejících se modelů umělé inteligence překonají lidskou inteligenci, a to již velmi brzy. Podle vizionáře Elona Muska snad už do konce příštího roku. Ohrozit to mohou pouze výpadky v dodávkách elektřiny a výrobě výkonného hardwaru.

Umělá inteligence do roka překoná kapacitu člověka, do pěti let celého lidstva, předpovídá Musk
Elon Musk věří v umělou inteligenci. Jeho startup xAI pracuje s modelem Grok | Shutterstock.com

Vizionář a jeden z nejbohatších lidí světa Elon Musk se svými vizemi rozvoje umělé inteligence s diváky podělil na vlastní síti X (dříve Twitter) během rozhovoru s Nicolaiem Tangenem, výkonným ředitelem Norges Bank Investment Management.

„Můj odhad je, že budeme mít umělou inteligenci, která je chytřejší než jakýkoli jednotlivý člověk, pravděpodobně kolem konce příštího roku,“ řekl miliardář, který kromě sociální sítě vlastní rovněž firmu Tesla či vesmírný program SpaceX. Všechny lidi podle Muska umělá inteligence předežene během následujících pěti let.

Rozvoj AI mohl být rychlejší, kdyby se svět v posledních letech nepotýkal s nedostatečnou výrobou mikročipů. Klíčové jsou přitom ty od společnosti Nvidia, které jsou nutné pro provozování a další trénink modelů umělé inteligence. Jejich nedostatek byl zapříčiněn mimo jiné i v důsledku pandemie covidu-19.

Jak Musk podotkl, nelze očekávat, že by se potřeba tohoto hardwaru v budoucnu snižovala, spíše naopak. Nové modely AI vyžadují obrovské množství elektrické energie a výkonné čipy. V oblasti mikročipů se však situace pomalu zlepšuje a jejich dodávky se pomalu stabilizují.

„Minulý rok to bylo omezováno čipy. Lidé se nemohli dostat k čipům Nvidia. Letos se přechází na zásobování napěťovými transformátory. Za rok nebo dva nás bude limitovat jen zásobování elektrickou energií," řekl Musk.

Muskova aktivita v oblasti AI je do značné míry překvapivá. Ještě před rokem přes svou sociální síť volal po regulaci umělé inteligence. Velké technologické firmy měly šlápnout na brzdu, protože AI představovala „velké riziko pro společnost a lidstvo.“ Jeho výzva však nebyla vyslyšena. A tak Musk zcela přehodnotil své postoje a sám se vrhnul do vývoje vlastní AI.

Musk během rozhovoru přiblížil, že jeho vlastní startup v oblasti AI, xAI, aktuálně trénuje už druhou verzi vlastního modelu Grok. Měl by prý být ve všech ohledech lepší, než Chat GPT-4, aktuálně nejpopulárnější model AI.