S Twitterem to jde z kopce. Uživatelé ale neodcházejí, protože nemají kam. Zatím

Postoj majitele sociální sítě X, dříve Twitter, Elona Muska k válce na Ukrajině je už delší dobu minimálně sporný

S Twitterem to jde z kopce. Uživatelé ale neodcházejí, protože nemají kam. Zatím
Elon Musk | Profimedia.cz

Minulý týden ale Musk ztratil zábrany úplně. Vypustil na svém účtu do světa „vtípek“, který si nevybíravým způsobem dělá legraci z ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho žádostí o finanční a vojenskou pomoc od Spojených států. Vzbudilo to celkem očekávatelné znechucení.

Válka na Ukrajině ale není jediná oblast, kde se Elon Musk dostává na roveň alternativních myslitelů. Majitel X propaguje například hvězdu ruské propagandy a někdejšího moderátora Fox News Tuckera Carlsona, investora Davida Sackse nebo internetového „podnikatele“ Kima Dotcoma. S ohledem na váhu Muskova účtu, sledovaného miliony lidí, se tak z X postupně stává žumpa šířící konspirace.

Zapáchající jímka polopravd a lží odrazuje také inzerenty. Příjmy X z inzerce jsou letos o polovinu nižší než loni a navzdory úsilí se je nedaří zvyšovat. Situace dospěla do stadia, kdy jsou z vývoje nervózní i banky, které Muskovi pomáhaly s financováním akvizice. Spočítaly si, že miliardář svými zásahy do fungování X způsobil dramatický propad hodnoty sítě. Ta prý nejenže je hluboko pod kupní cenou 44 miliard; nepokryje údajně už ani Muskův dluh.

Bankéři si proto pozvali na kobereček ředitelku X Lindu Yaccarinovou, aby vysvětlila, jak hodlá s ekonomickým úpadkem bojovat. Vysvětlování to bude těžké. V podstatě jediným důvodem, proč z X masivně neodcházejí uživatelé, je totiž neexistence alternativy. Pokud se nějaká objeví, může to pro Muska být velký problém, který jeho investici pohřbí úplně.