Lukašenko: Prigožina jsem dvakrát varoval, že mu jde o život

Běloruský prezident řekl ruskému supermafiánovi, že zemře. Odpověď? „Tak k čertu umřu!“

Lukašenko: Prigožina jsem dvakrát varoval, že mu jde o život
Běloruský prezident Alexandr Lukašenko a zesnulý šéf Wagner Group Jevgenij Prigožin (zleva) | foto Profimedia.cz

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko v rozhovoru pro běloruskou státní televizi uvedl, že šéfa společnosti Wagner Group Jevgenije Prigožina dvakrát varoval, že je v ohrožení života. Jak dnes víme, měl pravdu – Prigožin zemřel při středečním leteckém neštěstí.

Lukašenko, jeden z mála spojenců ruského prezidenta Vladimira Putina, mu prý poprvé řekl, aby si dával pozor na svůj život, již během jednání, která s ním vedl na konci června. Tehdy Lukašenko přijel do Ruska deeskalovat 24hodinovou vzpouru, již vedl Prigožin proti vojenskému vedení země. 

„Řekl jsem mu: ‚Jevgeniji, chápeš, že zahubíš svůj lid a sám zahyneš?‘ Právě se vrátil z fronty. Impulzivně na to řekl: ‚Tak já tedy zemřu, k čertu!‘“ Lukašenko to sdělil novinářům v komentáři, který podle americké televize CNN v pátek večer přinesla běloruská státní tisková agentura Belta.

O bezpečnosti nechtěl mluvit

Prigožin kritizoval Putina a ruské ministerstvo obrany již několik měsíců před vzpourou. Tvrdil, že se jeho jednotkám nedostává potřebné podpory, zbraní a vojenského vybavení. Výsledkem Lukašenkovy intervence bylo, že Prigožin nařídil svým jednotkám návrat do polních táborů.

Když běloruský prezident s Prigožinem mluvil podruhé, řekl mu „rozhodně, aby si na to dal pozor“, uvedla Belta. Běloruský prezident nesdělil, kdy se jeho druhé setkání se šéfem wagnerovců uskutečnilo. 

Lukašenko také v pátek novinářům řekl, že navrhl, že promluví s Putinem, a pokud má Prigožin obavy, může mu  v Bělorusku „garantovat plnou bezpečnost“. „Řekl jsem: ‚Pokud se něčeho bojíte, promluvím s prezidentem Putinem a dostanu vás do Běloruska. V Bělorusku vám zaručujeme plnou bezpečnost.‘ Ale budiž řečeno, že Jevgenij Prigožin mě nikdy nepožádal, abych se bezpečnostním otázkám zvlášť věnoval,“ řekl Lukašenko.

Putin? Vyloučeno!

Běloruský prezident vyloučil, že by za Prigožinovou zjevnou smrtí stál Putin. Podle CNN řekl, že si „nedokáže představit“, že by to udělal Putin. „Nemohu říci, kdo to udělal. Znám Putina – je to rozvážný, klidný a pomalý člověk, i když rozhoduje o jiných, méně složitých otázkách. Proto si nedovedu představit, že by to udělal Putin,“ řekl novinářům. „Byla to příliš hrubá, neprofesionální práce, když na to přijde,“ dodal, aniž by zmínil detaily.

Lukašenko také uvedl, že v rámci dohody, kterou po vzpouře uzavřel s Prigožinem, bude Wagnerova skupina „v Bělorusku dále existovat“. „Je to až deset tisíc lidí,“ řekl podle televize Belta. „Dokud budeme tuto jednotku potřebovat, budou u nás žít a pracovat.“