Smrt Prigožina pomstíme. Wagnerovci slibují Putinovi krvavou odvetu

Členové soukromé armády Wagner Group slibují po smrti jejího zakladatele Jevgenije Prigožina pomstu. Plánují další pochod na Moskvu s cílem dobýt Kreml. 

Smrt Prigožina pomstíme. Wagnerovci slibují Putinovi krvavou odvetu
V ruské Tverské oblasti havarovalo soukromé letadlo, všech deset lidí na palubě zahynulo. Na seznamu pasažérů byl i ruský oligarcha a šéf Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin (na snímku) | foto Profimedia.cz

Pád soukromého letadla, na jehož palubě měl být i Jevgenij Prigožin, v Tverské oblasti nedaleko Moskvy vzbudil emoce u soukromé žoldnéřské skupiny. Žoldáci slibují pomstu za možnou vraždu svého šéfa. 

Jsou přesvědčeni, že pád letadla nebyl náhodný, ale jednalo se o cílenou akci Kremlu a Vladimira Putina. Spekuluje se o sestřelení protivzdušnou obranou nebo o sabotáži zorganizované tajnou policií FSB, jejíž agenti do letadla nastražili bombu.
Ruský telegramový zpravodajský kanál Možem Objasnit informoval, že wagnerovci plánují pomstu šéfovi Kremlu a ministru obrany Sergeji Šojguovi. Telegramové účty, které jsou napojeny na wagnerovce, svorně slibují, že zopakují pochod na Moskvu. Tentokrát s tím, že dojdou až do Kremlu, až bude definitivně potvrzena Prigožinova smrt. 

„Pochod spravedlnosti“, který před dvěma měsíci Prigožin zorganizoval, byl největším projevem odporu vůči Putinovi od roku 1999, odkdy je u moci. U mnoha běžných Rusů soukromí zabijáci vzbudili spontánní náklonnost.

„Přímo říkáme, že podezříváme kremelské představitele v čele s Putinem z pokusu ho zabít,“ napsal kanál Wagner Play už ve středu večer, kdy se objevily první zprávy o pádu letadla, který nepřežilo všech deset lidí (dva piloti, letuška, sedm pasažérů). A slíbil druhé povstání proti Putinovi. 

Zavedený postup v případě smrti Prigožina

Kanál Možem Objasnit dodal, že soukromá Prigožinova armáda má už dlouho zavedený mechanismus pro případ, že bude zabit její šéf nebo oficiální velitel a zakladatel wagnerovců Dmitrij Utkin, který měl být také na palubě letadla. Členové skupiny mají v tomto případě za úkol „plně mobilizovat“ bez ohledu na to, kdo je za smrt jejich vůdců zodpovědný. 

Edward Lucas z washingtonského think-tanku Centrum pro analýzu evropské politiky (CEPA) je přesvědčen, že smrt „Putinova kuchaře“ představuje zvrat „v ruské občanské válce nízké intenzity“.

„Ve stabilním politickém systému nejednáte se svými protivníky sestřelením jejich letadla protiletadlovou střelou. To ukazuje, že násilí je jádrem ruského politického systému,“ uvedl Lucas.

Otázkou ale je, zda další povstání proti vládnímu režimu může být úspěšné, protože většina žoldnéřů se nachází v Bělorusku. Putinův režim je ale podle Lucase velmi křehký a nestabilní. „Všichni v Putinově vnitřním kruhu jsou právem paranoidní a přemýšlí, kdo bude další,“ dodal novinář a bezpečnostní analytik. 

Dopady na morálku ruské armády

Dalším z důsledků smrti kritika Kremlu za nepovedenou okupaci Ukrajiny může být i opětovné snížení bojové morálky v ruské armádě, protože wagnerovci měli v jejích řadách hodně příznivců. „Atentát na Prigožina bude mít katastrofální následky. Lidé, kteří vydali rozkaz, vůbec nerozumějí náladě v armádě,“ napsal krátce po zprávě o pádu Prigožinova tryskáče ruský válečný novinář Roman Saponkov.

Poradce ukrajinského ministerstva vnitra Anton Geraščenko potvrdil, že z reakcí na sociálních sítích wagnerovců vyplývá, že se chtějí co nejdříve pomstít Putinovi a Šojguovi. „Výzvy k pomstě vrahům plní chatovací místnosti Prigožinových kanálů. Strážci zákona už byli ve dvou ruských regionech uvedeni do stavu pohotovosti,“ napsal Geraščenko.

Že pád letadla s Prigožinem na palubě dva měsíce od jeho puče není náhodným aktem, si myslí také americký prezident Joe Biden: „V Rusku se toho moc neděje, za čím by nebyl Putin.“

Telegramové kanály napojené na ruské bezpečnostní služby už také informovaly o prvním podezřelém z havárie letadla. Má to být Prigožinův osobní pilot Artěm Stěpanov, který měl přístup k soukromému tryskáči šéfa wagnerovců.