Kreml s obavami sleduje „zmateného“ Bidena. Varuje před náhodným jaderným útokem

Rusko tvrdí, že zhoršení kognitivních schopností Joea Bidena může vést k riziku náhodné jaderné eskalace.

Kreml s obavami sleduje „zmateného“ Bidena. Varuje před náhodným jaderným útokem
Deaktivované americké jaderné silo v Arizoně, ilustrační foto | Shutterstock.com

Kreml varoval před jaderným konfliktem, který by mohl vzniknout náhodou. Řekl to v ruském listu Izvestija zástupce šéfa ruské Rady bezpečnosti Michail Popov. Ruský vysoký úředník tvrdí, že by jadernou eskalaci mohlo způsobit chatrné mentální zdraví amerického prezidenta Joea Bidena, případně i zdravotní komplikace amerického ministra obrany Lloyda Austina. Ruské noviny o tom dramaticky napsaly jako o „prasknutí amerického jaderného štítu“.

Popov hlavně poukazuje na „zhoršení kognitivních schopností Joea Bidena“. Vychází ze zprávy zvláštního vyšetřovatele Roberta Hura, který zkoumal nakládání Bidena s tajnými materiály.

Hur sice dospěl k závěru, že Biden nebude obviněn, zároveň ale poukázal na jeho mizernou paměť s tím, že si nedokázal vzpomenout v jakých letech zastával funkci viceprezidenta a kdy zemřel jeho syn Beau. Když následně Biden svolal tiskovou konferenci, aby dokázal, že je jeho paměť výborná, zaměnil egyptského prezidenta s mexickým.

Pro kremelskou propagandu je Bidenova mentální kondice skvělou municí pro to, aby jadernou mocnost a největší ekonomku světa vykreslila jako riziko pro globální bezpečnost. „Nemluvíme o banánové republice, ale o státě s jadernými zbraněmi, který o sobě prohlašuje, že je světovým hegemonem,“ uvedl Popov s tím, že americký prezident má konečné slovo, zda jeho země použije jaderné zbraně. Jednaosmdesátiletý Biden navíc usiluje na podzim o zvolení na další čtyři roky.

Jako další riziko potenciálního použití jaderných zbraní spatřuje ve zdravotních problémech amerického ministra obrany Lloyda Austina, kterému byla loni diagnostikována rakovina prostaty a před pár dny skončil nečekaně na jednotce intenzivní péče ve vojenské nemocnici.

I proto varuje, že je spolehlivost řízení „amerického jaderného kufříku“ ohrožena. „Nejsme daleko od globální katastrofy,“ apokalypticky prohlásil Popov.

Je to ale Rusko, které od začátku napadení Ukrajiny opakovaně „bombarduje“ svět výhrůžkami o tom, že použije jaderné zbraně proti Ukrajině i jejím spojencům. Ruský diktátor Vladimir Putin v září 2022 uvedl, že je Moskva připravena použít jaderné hlavice k obraně svého území, za které považuje i anektované území východu Ukrajiny včetně Krymského poloostrova.

Strašením Západu jaderným zničením se v ruském vedení státu „proslavil“ bývalý prezident a premiér Dmitrij Medveděv, jenž je rovněž členem ruské Rady bezpečnosti. Varianta svržení nukleárních bomb na západní metropole se také neustále probírá v ruských státních médiích. Naposledy hlavní propagandista ruské televize Vladimir Solovjov hovořil o možnosti jaderného útoku na Brusel, ve kterém sídlí velitelství Severoatlantické aliance.