Honosí se zájmem o ekologii, investory ale dobrácké firmy přestaly zajímat

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Objem investic do společností, které se chlubí svými ctnostmi skrytými za zkratkou ESG, poklesl mezikvartálně o polovinu.

Celý článek
0

Na daních zaplatil přes šest miliard. Vlastenecká povinnost, říká byznysmen Cuban

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Americký miliardář Mark Cuban, jeden z hlavních „žraloků“ investičního pořadu Shark Tank, se dostal do centra mediálního zájmu, když oznámil, že za rok 2023 zaplatil na daních impozantních 276 milionů dolarů. Je prý hrdý, že může splácet svůj dluh zemi, která mu tolik dala.

Celý článek
0

Německá elektrická síť narazila na strop. Oranienburg u Berlína nedovoluje nové přípojky

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Elektrická distribuční síť se dostala nedaleko Berlína na své limity. Modernizace a přizpůsobení pro decentralizované zdroje vyžaduje obrovské investice, které v mnoha případech chybí.

Celý článek
0

Spekulace o tajemné vesmírné zbrani. Ruská atomovka, nebo americká provokace?

Svět žije posledních pár dní spekulacemi o tajemné zbrani ve vesmíru. Americký Kongres, Senát i Bílý dům se zabývají zprávou tajných služeb. Zpravodajci tvrdí, že Rusové učinili „zásadní pokrok“ ve vývoji zbraně proti družicím a satelitům. Orbitální zbraň by měla být na bázi nukleární bomby.

Spekulace o tajemné vesmírné zbrani. Ruská atomovka, nebo americká provokace?
Rusko dosáhlo „výrazného pokroku“ ve vývoji kosmické jaderné zbraně, tvrdí americké tajné služby | Shutterstock.com

Výpadek internetu, blackout a vyřazení vojenské i civilní komunikace? I to by mohla být realita budoucnosti, pokud se potvrdí informace amerických tajných agentů. Blackout a černočerná tma, domácnosti bez proudu, telefony bez signálu a letadla bez spojení s dispečery. Pokud Rusko pomocí nespecifikované orbitální jaderné zbraně vyřadí z provozu americké družice a satelity, tak USA upadnou do civilizačního chaosu.

První informace o tom, že Rusko učinilo „zásadní pokrok“ v oblasti vývoje kosmické nukleární zbraně, přinesly americké tajné služby. Moskva ale obvinění z toho, že by na oběžnou dráhu vyslala jadernou zbraň odmítla, píše agentura Reuters. Vývoj a práci na protisatelitní zbrani mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov nevyvrátil, ale ani nepotvrdil.

Washington ožil ve středu večer mimořádným svoláním Kongresu, jehož výsledkem bylo ještě podivnější prohlášení, jenž uvádí, že Rusko výrazně postoupilo v pokroku a vývoji vesmírné jaderné zbraně, která může ohrozit rozsáhlou síť amerických satelitů. Zbraň je „vážnou hrozbou pro národní bezpečnost USA“ přesto, že ještě není provozuschopná a ani nebyla vypuštěna na oběžnou dráhu. Kreml na to konto opáčil, že se jedná o americkou provokaci. Podstata této zvěsti je podle Rusů nepravdivá, jde o „zlomyslný výmysl“ zákonodárců a Bílého domu, který má za cíl vykoledovat si další peníze na boj proti Rusku, tvrdí Moskva.

Shodou okolností v den po jednání Kongresu vypravila NASA hned šest nových průzkumných satelitů na oběžnou dráhu. „Ministerstvo obrany USA oznámilo vypuštění šesti satelitů, které budou schopny sledovat hypersonické a balistické střely,“ uvádí agentura Nexta s odkazem na oficiální prohlášení Pentagonu.

Domněnky a tvrzení amerických činitelů podporuje také britský deník The Spectator. „Americké zpravodajské služby zjistily, že Rusko chce do vesmíru vyslat jadernou zbraň,“ napsal deník na platformě X s tím, že zbraň by měla být „ničitelem satelitů“. V současné době Spojené státy nemají proti podobnému typu zbraně účinnou obranu či ochranu, uvedl jeden z bývalých vládních úředníků.

Tyto spekulace také vedou k otázkám, zda se Rusko nepřipravuje na vypovězení Smlouvy o kosmickém prostoru z roku 1967, která zakazuje vypuštění jaderné zbraně do vesmíru. Informace od amerických zpravodajců byly částečně zveřejněny během záhadného středečního vystoupení republikána z Ohia a šéfa Sněmovny reprezentantů pro zpravodajské služby Michaela R. Turnera. Ten ve středu vyzval Bílý dům, aby sdělil veřejnosti tvrzení zpravodajců.

Podle britského deníku Daily Mail se Rusové nenachází v dohledné době blízko vypuštění zbraně do vesmíru. Vládní úředníci ale varují předtím, že je to pouze otázka času. Deník dodává, že tajemná zbraň by mohla způsobit „celostátní vyřazení a výpadek proudu, bankovního systému, GPS navigace, mobilního i internetového signálu, zablokování počítačových procesů, přerušení bankovní komunikace a zastavení globálního obchodu, či přerušení komunikace vojenských i civilních letadel a nemožnost kontaktu pilotů s dispečery“.

Kromě toho by došlo i k přerušení strategické vojenské i civilní komunikace takřka v celých Spojených státech. Došlo by k blackoutům, nefungovalo by zpravodajství a omezil by se také sběr zpravodajských informací a monitoring našich rivalů, píše Daily Mail. Oprava a zprovoznění by trvalo několik dnů, možná týdnů. Musela by být spuštěna složitá manévrovací operace, včetně vypuštění nových satelitů a raket, uvádí deník Washington Post.

Americká vláda nyní zdůrazňuje, že zjištění tajných služeb nesvědčí o bezprostředním ohrožení a zbraň se nachází zatím ve stádiu vývoje. Prezident Joe Biden podle Bílého domu chce o věci jednat s Moskvou. „Mohu potvrdit, že se to týká protisatelitní schopnosti, kterou Rusko vyvíjí,“ řekl Bidenův mluvčí John Kirby s tím, že zjištění je znepokojivé, ale zbraň by nemohla být použita k „útoku na lidské bytosti“. Americký ministr zahraničí Antony Blinken zase uvedl, že nejde o „aktivní schopnost“ Ruska.

Zatím se neví přesně o jaký typ zbraně se jedná. Všeobecně se ale má za to, že jaderné bomby způsobují velké množství obětí a hromadné ničení majetku. To ve vesmíru není potřeba. Proto se v rámci kosmické vojenské techniky a orbitální výzbroje mluví o zbrani, která by mohla využívat elektromagnetického pulzu (EMP). To se stane i v případě exploze nukleární bomby jak na zemi, tak ve vesmíru. A právě výbuch elektromagnetické energie může vyřadit či zničit elektronická zařízení jako jsou satelity nebo družice.

Deník Daily Mail upozorňuje na varovné signály ze strany Ruska. V roce 2021 Moskva demonstrativně sestřelila vlastní vyřazený satelit raketami ze Země a rok předtím vystřelila orbitální projektiv přímo z jedné ze svých družic ve vesmíru.

Ruská federace a Spojené státy jsou největšími jadernými mocnostmi na světě. Jejich arzenály tvoří asi 90 procent světových jaderných zbraní a obě mocnosti mají na oběžné dráze velmi pokročilé soustavy vojenských satelitů. Země spolu závodí v „dobývání kosmu“ už od doby studené války. USA považuje Rusko a Čínu za své největší rivaly a tvrdí, že obě mocnosti vyvíjí řadu nových zbraňových systémů, včetně jaderných, kybernetických a orbitálních.