Putinovo předvolební blouznění: Ruské zbraně jsou jasně lepší než systémy zemí NATO

Ruský diktátor před březnovými volbami vychvaluje ruské zbraně, které „jasně předčí“ zbraňové systémy západních zemí. Na frontě se ale ukazuje opak. Navíc odborník na ruský zbrojní průmysl Pavel Luzin upozornil, že ruská zbrojní produkce není tak skvělá, jak tvrdí ruská propaganda.

Putinovo předvolební blouznění: Ruské zbraně jsou jasně lepší než systémy zemí NATO
Vladimir Putin | foto Asatur Yesayants / Shutterstock.com

Ruský diktátor Putin před březnovými volbami objíždí své poddané a vypráví jim, jak se mají za jeho vlády, která trvá už téměř čtvrtstoletí, skvěle. Zůstává otázkou, zde jde o jeho zkreslený pohled na svět nebo spíše dobře promyšlenou kremelskou propagandu.

Každopádně naposledy ruskou propagandu vyšperkoval tvrzením, že nejnovější ruské zbraně překonávají svou kvalitou i účinností ty západní, které používají země Severoatlantické aliance. Podle šéfa Kremlu dokonce i některé sovětské zbraňové systémy stále předčí zbraně, které používá NATO.

„Pokud porovnáme moderní výzbroj NATO a výzbroj z posledního období sovětské éry, je v některých ohledech horší, ale ne vždy. A když si vezmete naše nejnovější zbraňové systémy, jsou jasně lepší než všechno ostatní. To je zřejmý fakt,“ nenechal Putin na pochybách o kvalitě ruské zbrojní produkce pracovníky zbrojovky v Tule, kam zavítal během předvolebních cest po ruských regionech.

Dělníkům rovněž vysvětloval, že zaútočil na sousední Ukrajinu, aby ochránil rusky mluvící obyvatelstvo. Dalším cílem bylo zmařit vojenskou hrozbu ze strany Spojených států a zemí NATO, které podle něj ohrožují bezpečnost Ruska.

Samozvaný ruský car adoruje brutální válku proti slabšímu sousedovi navíc s argumentem, že ruský zbrojní průmysl vytvořil za poslední rok a půl 520 tisíc nových pracovních míst. Tvrdí, že současné Rusko vyrábí špičkové zbraně, ke kterým patří raketové systémy, obrněná vozidla, ale i ostatní zbraně, jež používají ruské jednotky na bojišti.

Bojová realita ale ukázala, že Ukrajinci jsou schopni například s americkými systémy Patriot sestřelovat i ruské „zázračné zbraně“ Kinžal, jež měly být podle Putina nesestřelitelné. Známé je rovněž video z loňského podzimu, na kterém bojová vozidla pěchoty Bradley ničí ruský nejmodernější tank T-90.

Bojová vozidla pěchoty Bradley ničí ruský tank T-90

Odborník na ruskou armádu a zbrojení Pavel Luzin, jenž pracuje pro americký think-tank The Jamestown Foundation, zpochybnil masivní nárůst zbrojní výroby v Rusku, kterým se chlubí Kreml. Ruské úřady podle něj údaje záměrně nafukují.Podle jeho analýzy vykázal ruský vojensko-průmyslový komplex v roce 2023 jen mírný růst.

Chybí nezávislé důkazy o tom, že se daří zbrojní výrobu výrazněji navyšovat. Ekonomika země naopak čelí řadě strukturálních problémů, jež neumožňují zásadně zvýšit průmyslovou produkci. Kromě nedostatku pracovní síly to je také omezený přístup k západním technologiím. Dodávky zbraní na frontu primárně pocházejí ze skladových zásob, zdůraznil Luzin.

Pod Putinovým vedením se nicméně z ruského hospodářství stává stále více válečná ekonomika, která podřizuje vše potřebám zbrojení a vedení války na Ukrajině. Výdaje na zbrojení a ozbrojené složky mají v tomto roce spolykat až dvě pětiny celkových výdajů ruského rozpočtu. Stockholmský mezinárodní institut pro studium míru (SIPRI) rozpočet na obranu odhaduje až na 140 miliard dolarů.