Konec se přiblížil

Koronavirová krize urychluje odklon Evropy od spalování uhlí. Platí to i v českém případě, jak ukazuje vývoj v OKD a Sokolovské uhelné.

Konec se přiblížil
Elektrárna Mělník | Tomáš Novák týdeník Hrot

Ekologičtí aktivisté a investoři do obnovitelných zdrojů by měli tentokrát Číně poděkovat. Není to blouznění z horkého počasí posledních dnů, ale současná realita. Jedním z dopadů koronavirové nákazy z Wu-chanu je totiž rychlejší ústup od spalování uhlí. Kombinace klesající spotřeby energie a drahých emisních povolenek je pro uhelnou energetiku doslova vražedná.

Odstavení posledních, relativně malých uhelných elektráren v Rakousku a Švédsku sice klima nespasí, ale za pozornost stojí rychlá až živelná dekarbonizace energetiky ve Španělsku a Portugalsku. Ekonomické faktory dokonce rozproudily debatu o rychlejším odchodu od uhlí v zemích, od nichž by to ještě před rokem čekal málokdo – tedy v Česku a v Polsku.

Pokud zůstaneme na domácí půdě, tak koronavirus v kombinaci s drahou povolenkou „zahubil“ elektrárnu spalující uhelný plyn ve Vřesové u Sokolova a téměř vyřadil z provozu Elektrárnu Dětmarovice na Ostravsku. ČEZ a Veolia Energie se připravují na dobu bezuhelnou, jiné energetické společnosti – jmenovitě Sev.en Energy a EPH – nejsou z podobných změn zrovna nadšené.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit