Mobilní válka na obzoru

Stát má na dlouho poslední šanci, jak do Česka přivést čtvrtého operátora. Zisky nejbohatšího Čecha Petra Kellnera by mohl očesat ČEZ i mexický miliardář

Mobilní válka na obzoru
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Tři firmy, celkové roční tržby k 90 miliardám, 15 milionů aktivních SIM karet, miliony zákazníků a běžně třetinová EBITDA marže. Tak ve zkratce vypadá svět mobilních operátorů v Česku, lukrativní trh, kde operuje nejbohatší Čech Petr Kellner i nadnárodní korporace. A který je dlouhodobě trnem v oku některých politiků a spotřebitelských aktivistů kvůli vysokým cenám dat.

„Dlouho říkám, že český telekomunikační trh je bažina. Není to jen vina operátorů, ale i státu. Teď je šance s tím něco udělat a věřím, že se to podaří. Všechno ostatní je ale věštění z křišťálové koule,“ říká nová šéfka Českého telekomunikačního úřadu Hana Továrková, od pohledu rázná žena se zrzavými vlasy, v květinových šatech a se zlatou ještěrkou na krku.

Čitelnost výhodou

Brněnská právnička je od ledna předsedkyní Rady ČTÚ a svá ostrá slova ihned koriguje. „Víte, základem všeho je komunikace. Nemyslím, že úřad se má operátorů stranit, nebo s nimi dokonce bojovat. Musí se s nimi bavit, spolupracovat s nimi na rozvoji trhu. Být pro ně srozumitelný a hlavně předvídatelný. Právě to zde v poslední době chybělo,“ dodává dlouholetá expertka na ICT sektor v Hospodářské komoře ČR.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit