Kam se poděla ruská proukrajinská legie? Přeběhlíci chystají Putinovi překvapení

O ruských přeběhlících, kteří útočili na Belgorodskou oblast, nebylo několik měsíců slyšet. Je to podle ukrajinské vojenské rozvědky proto, že se připravují na „překvapení“ pro Putinův režim.

Kam se poděla ruská proukrajinská legie? Přeběhlíci chystají Putinovi překvapení
Příslušníci ruských legií bojujících proti Putinově Rusku, ilustrační foto | Profimedia.cz

Ruští bojovníci, kteří se přidali na stranu Ukrajiny, aby pomohli svrhnout režim Vladimira Putina, mají plánovat rozsáhlou operaci proti Rusku. I proto není o jejich aktivitách poslední měsíce slyšet. Naposledy upoutali pozornost na začátku léta přepadením několika ruských vesnic v Belgorodské oblasti. Jedná se o dvě skupiny ruských dobrovolníků, kteří se přidali k obráncům Ukrajiny – Ruský dobrovolnický sbor a legii Svoboda Ruska. 

Zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky (GUR) Vadym Skibitskyj „mediální ticho“ obou skupin vysvětlil přípravou rozsáhlé vojenské operace, kterou hodlají režim Vladimira Putina překvapit. Mají zaútočit za kritické vojenské cíle, řekl bez dalších podrobností Skibitskyj listu Ukrajinska pravda.

Ukrajinský generálmajor tvrdí, že při diverzních akcích v květnu a červnu nebylo Rusko vůbec připraveno na to, že by v tomto úseku mohli překročit ruskou hranici ruští vojáci, kteří se dobrovolně přidali na stranu napadeného státu. „Od té doby ale Rusko výrazně zvýšilo svou přítomnost v pohraničí,“ vysvětlil Skibitskyj. Rusové u hranic posílili pozemní i protivzdušnou obranu a zpravodajské systémy, aby činnost diverzních skupin co nejvíce zkomplikovali.

Legie Svoboda Ruska vznikla několik týdnů po začátku ruské invaze v únoru 2022. Mají ji tvořit dobrovolníci a přeběhlíci z ruské armády a běloruských ozbrojených složek, kteří chtějí bojovat proti Kremlu a Putinovi.

Jejich politickým zástupcem je Ilja Ponomarjov, ruský politik žijící v Kyjevě, jenž v červnu oznámil, že obě vojenské skupiny obsadily město Šebekino a ukořistily i ruskou těžkou vojenskou techniku. Nově potvrdil, že obě vojenské skupiny dobrovolníků plánují další samostatné akce.

Skibitskyj slíbil, že ruští dobrovolníci plánují sofistikované útoky s využitím dalších zdrojů na celém území Ruské federace. Ruská propaganda šíří o legii Svoboda Ruska zprávy, že se jedná o pouhou „PR akci“ ukrajinské vojenské rozvědky. Fakticky jako vojenská formace o síle několika stovek mužů prý neexistuje. Skupina používá bílo-modro-bílou vlajku, která je znakem i ruské opozice.