Jak vyděsit Západ: Rusko se chystá na obnovení jaderných testů

Rusko plánuje obnovení jaderných testů v oblasti Severního ledového oceánu. Cílem je ukázat Západu, že to myslí s potenciálním jaderným útokem vážně.

Jak vyděsit Západ: Rusko se chystá na obnovení jaderných testů
Největší sovětská jaderná bomba Car, ilustrační foto | Shutterstock.com

Rusko hodlá obnovit testy jaderných zbraní. Prohlásil to Michail Kovalčuk, fyzik a blízký spojenec ruského diktátora Vladimira Putina. Navrhuje, aby Rusko opět začalo testování na souostroví Nová země v Severním ledovém oceánu. 

Mělo by dojít minimálně k jednomu jadernému testu, aby se „vyděsil“ Západ. Sovětský svaz zde testoval nukleární zbraně už od roku 1955, celkem provedl 130 testů, většinu pod mořem. V roce 1961 došlo k explozi vodíkové bomby Car, největší bomby, která kdy byla testována. Její síla se uvádí mezi 50 a 58 megatunami ekvivalentu TNT, což představuje až 1500krát silnější explozi, než měly obě jaderné bomby svržené na Japonsko na konci druhé světové války.

Satelitní snímky, které zveřejnila kalifornská univerzita Middlebury Institute of International Studies, ukazují, že Rusko od roku 2021 výrazně zvýšilo stavební aktivitu na Nové zemi. Na místě bývalého sovětského testovacího centra byly postaveny nejméně dvě nové budovy a byla také zaznamenána větší námořní aktivita v oblasti s vykládkou nových přepravních kontejnerů. Institut nicméně uvedl, že podobné aktivity zaznamenal také v případě Číny a Spojených států. 

Místo v Arktické oblasti rovněž navštívil během srpna ruský ministr obrany Sergej Šojgu, informovala ruská státní agentura RIA Novosti. Kovalčuk, který je ředitelem výzkumného centra Kurčatovův institut (vznikl v roce 1943, aby vyvíjel sovětské jaderné zbraně), tvrdí, že se Západ chová stále více agresivně. Proto je třeba upravit ruskou politiku v oblasti vývoje a testování jaderných zbraní.

Alespoň jeden test

Argumentuje tím, že po roce 1961, kdy Sovětský svaz provedl test bomby Car čtyři kilometry nad povrchem Země, začali podle jeho slov Američané „okamžitě“ vyjednávat o omezení jaderných testů. „Nyní je situace úplně stejná. Stačí provést testy na Nové zemi. Alespoň jednou. A všechno do sebe zapadne,“ prohlásil ruský akademik, jenž je bratrem šéfa banky Rossija Jurije Kovalčuka, který je považován za „osobního bankéře“ Putina. Oba bratři patří do nejužšího okruhu Putinových spolupracovníků.

Telegramový účet Baza, který má blízko k ruským bezpečnostním službám, uvedl, že se Rusko chystá uspořádat rozsáhlá celostátní cvičení v reakci na „rostoucí nebezpečí“ jaderného konfliktu v blízkosti ruských hranic. Manévry mají simulovat situaci, že bylo v zemi zničeno až sedmdesát procent veškerých ubytovacích kapacit a že země byla kontaminována jaderným materiálem.

Ruský diktátor Putin vyhrožuje západním spojencům Ukrajiny, že je připraven použít jaderné zbraně k obraně ruského území. „Pokud bude ohrožena územní celistvost naší země, bezpochyby použijeme všechny dostupné prostředky k ochraně Ruska a našeho lidu – to není bluf,“ řekl už před rokem v televizním projevu. 

Americký think-tank Bulletin of the Atomic Scientists, který prosazuje jaderné odzbrojení, na začátku roku nastavil pravidelný údaj o potenciálním zničení Země (hodiny soudného dne) na devadesát vteřin od půlnoci, což znamená největší riziko jaderného konfliktu od roku 1947, kdy tato instituce vznikla. Vědci se obávají, že jaderné mocnosti, zejména Spojené státy, Rusko a Čína, opět investují značné sumy do modernizace svých jaderných arzenálů. 

Obrovské riziko jaderného konfliktu

„Ruské hrozby použití jaderných zbraní připomínají světu, že eskalace konfliktu zůstává obrovským rizikem. Pravděpodobnost, že by se konflikt mohl vymknout kontrole, zůstává vysoká,“ uvedla skupina. Riziko použití jaderných zbraní je podle amerických vědců vyšší než v roce 1953, kdy USA i Rusko provedly velké testy jaderných bomb. 

Šéf OSN António Guterres v tomto kontextu apeloval na jaderné mocnosti, aby ratifikovaly mezinárodní smlouvu, jež bude zakazovat jaderné testy. Celosvětově je skladováno přes třináct tisíc jaderných zbraní. 

Americký odborník na jaderné odzbrojení Jeffrey Lewis varoval, že válka na Ukrajině zvýšila možnost ruského testování jaderných zbraní, protože se konflikt nevyvíjí podle představ Kremlu. Místopředseda ruské Rady bezpečnosti Dmitrij Medveděv navíc vyhrožuje Západu, že jeho země použije jaderné zbraně, pokud bude ukrajinská protiofenziva úspěšná.