Hlavně ať se něco děje. Češi jsou mistři v zakládání zbytečných komisí a poradních sborů

Pod ministerstvem školství vznikl takzvaný Národní konvent o vzdělávání. Kdo od něj nic nečeká, nebude zklamán.

Hlavně ať se něco děje. Češi jsou mistři v zakládání zbytečných komisí a poradních sborů
Jiří Drahoš | foto Profimedia.cz

Komisí a poradních sborů není nikdy dost. Česko se tak může od minulého týdne pochlubit novým poradním orgánem – pod taktovkou ministra školství vznikl Národní konvent o vzdělávání. Diskusní skupina, v níž si mají vyměňovat své postoje různí aktéři tuzemského školství. Kdo od toho nic nečeká, nebude zklamán.

Myšlenka konventu není špatná. Vzdělávací politika je věcí nikoli na jedno volební období. Proto je dobře, pokud se změny ve školství mohou probírat trochu nadčasově a se svými postoji mohou vrcholové politiky seznamovat i odborníci, kteří danému tématu rozumějí.

Jenže jsme v Česku. A to by v tom byl čert, aby se nám nepodařilo vytvořit nějakého kočkopsa, který ve výsledku nepřinese moc užitečného. Ostatně, autor této glosy už v minulosti zažil jednání řady podobných těles. Třeba ministryně školství Kateřina Valachová měla svou platformu Comenius. Desítky členů se občas sešly, pak se něco odmávlo. Zpravidla podpora nějakého záměru paní ministryně. Ničemu to neublížilo. Lidé orientovaní na výsledek ale během schůzí neskutečně trpěli.

První zasedání nového konventu zatím potvrdilo to, že cynici očekávající spíše nic než něco měli zase jednou pravdu. Několik hodin trvající schůze znovu a znovu točila to, o čem už dlouho víme. Téma nerovností? Hm. Kapacity školských zařízení? Známe. Prezentující chvilkami unavovali sami sebe. Jedna z členek si povzdechla: „Ale to není žádná novinka.“ To by se vlastně mohlo stát mottem celého tělesa.

Konventu předsedá senátor Jiří Drahoš. Na tiskové konferenci se s ministrem Bekem pochválili. Něco podobného tu prý chybělo… No, jak komu. Do konce roku jsou ale vypsaná ještě tři jednání. Tak snad půjde úroveň nahoru. Laťka není extra vysoko.