Fiala opět pojede na Ukrajinu. Vezme další členy vlády

Český premiér Petr Fiala (ODS) opět odcestuje na Ukrajinu. Tentokrát s sebou vezme i další členy vlády. Plánuje se společné jednání kabinetů obou zemí v Kyjevě.

Fiala opět pojede na Ukrajinu. Vezme další členy vlády
Petr Fiala byl již v březnu jedním z prvních vrcholných politiků zemí Evropské unie, kteří stát napadený Ruskem navštívili. | foto Profimedia.cz

Společné jednání české a ukrajinské vlády je naplánované na 31. říjen, potvrdilo tiskové oddělení Úřadu vlády ČR. Mluvčí premiéra Fialy Václav Smolka sdělil, že s premiérem nepojede celý osmnáctičlenný český kabinet, ale pouze někteří ministři. „Nepojede celá vláda, jak je na takových jednáních zvykem, jen nějaká část,“ řekl Smolka.

Jednání v Kyjevě by se měla zúčastnit zhruba polovina českých ministrů. Kteří to budou, se ale ještě neví. Záleží na tom, jaké oblasti by měly být projednávány. Na základě programu se teprve rozhodne o konkrétním vládním obsazení.

Podle Smolky si vláda uvědomuje, že návštěva v čase ozbrojeného konfliktu s Ruskem není zcela bezpečná. „Všechna hlediska se musí brát v úvahu, což je na podobných cestách běžné. Ta ukrajinská bude mít samozřejmě svá specifika,“ uvedl Smolka.

Petr Fiala byl již v březnu jedním z prvních vrcholných politiků zemí Evropské unie, kteří stát napadený Ruskem navštívili. V následujících měsících do Kyjeva zamířili rovněž ministr zahraničních věcí Jan Lipavský (Piráti) nebo naposledy na konci srpna ministr školství Vladimír Balaš (STAN).

Premiér Fiala již dříve uvedl, že se Česká republika bude chtít podílet na obnově Ukrajiny. „Bude to i příležitost pro české firmy i další subjekty. Budeme dělat všechno pro to, aby české firmy byly do toho zapojeny,“ řekl Fiala na začátku července.