Když politici neřeší časovanou bombu. Deváťákům teď hrozí, že se nedostanou ani na střední školy s maturitou

Nedostatek kapacit na středních školách je důsledkem ignorantství politiků. Všichni dobře věděli, že jednou k přijímačkám dorazí silné ročníky, ale nic neudělali.

Když politici neřeší časovanou bombu. Deváťákům teď hrozí, že se nedostanou ani na střední školy s maturitou
ilustrační foto | Tomáš Novák, týdeník Hrot

Není snad jediný politik, který by neprohlašoval, jak mu záleží na rozvoji školství, jak chce, aby se z Česka stala společnost vzdělaných lidí.

Teď se ale z politických proklamací vraťme zpátky do reality. Rodiče musejí tento týden podat přihlášky svých dětí na střední školy. A pak se budou doslova modlit, aby se jejich dcera nebo syn po přijímačkách dostali tam, kam si přejí. Mnohým z nich se to nesplní, protože školy nejsou nafukovací a dětí je moc. Zvláště v některých regionech, typicky v Praze a okolí.

To ovšem není problém, který nastal včera, před týdnem nebo před měsícem. Demografické vývojové řady nejsou nic tajného, o tom, že jednou nastoupí silné populační ročníky, potomci Husákových dětí, se vědělo dávno.

Rozvoj tuzemského školství se ovšem v posledních letech víceméně smrskává na otázku učitelských platů. Je samozřejmě správné, aby byli kantoři důstojně a odpovídajícím způsobem ohodnoceni. Jenže to není jediný problém a kapacita škol se dlouhodobě neřešila a rychloakce z posledních let, díky nimž se otevřelo alespoň několik nových tříd, jsou spíše látáním děr než koncepčním řešením.

Že jednou k přijímačkám na střední školy dorazí silné ročníky, přitom muselo být jasné před lety, když se totéž řešilo s nedostatkem míst v mateřských školách. Pomiňme, že se deváťáci nedostanou na výběrové školy, tam bude vždycky plno. Ale že se nedostanou ani na střední školu s maturitou, je opravdu tristní.

Od politiků však nepochybně brzy uslyšíme další chytré řeči o tom, jak je vzdělání důležité.